За втори път - прокуратурата е осъдена, защото е допринесла за убийството на шест души

5675
За втори път - прокуратурата е осъдена, защото е допринесла за убийството на шест души
Снимка: БГНЕС

Шестима души бяха жестоко убити, а прокуратурата с бездействието си е допринесла това да се случи. Затова държавното обвинение дължи 80 000 лева, сочи решение и на втора инстанция (Софийски апелативен съд). То може да бъде обжалвано.

Случаят, за който става въпрос, е от Нови Искър. Преди малко над 4 години, осъжданият рецидивист Росен Ангелов уби шестима души. Още в края на 2009 г. той е бил осъден за пореден път – за блудство с малолетно момиче, а 10 години преди това е бил осъден и за изнасилване. Последната му присъда от 8 години затвор обаче така и не е била изпълнена, защото се е укрил, а и никой не го е търсил усилено. Заради това роднина на две от жертвите - Иво Кюхов (убити са майка му и сестра му), претендира за общо 80 000 лева наказание за държавното обвинение, четем в мотивите на съда, цитирани от Lex.bg.

Защо медиите допринaсят за убийствата като в Нови Искър?

Мъж изби семейството си в Нови Искър вчера, а година по-рано друг, пак там, направи същото, а после се самоуби.   ...

Какво пише във въпросните мотиви - че Ангелов е получил присъда от 8 години затвор за тежко престъпление в края на 2009 година, но чак в началото на есента на 2010 година е обявен за национално издирване. Прокуратурата оспорва, че всъщност Ангелов е издирван месец след произнасянето на присъдата. Съдът отбелязва, че през годините след това е постъпвала една и съща информация от МВР – Ангелов го няма на адреса и роднините му не знаят къде е. И точно заради това съдиите поставят въпроса защо прокуратурата като отговорен орган не е поискала от полицията да използва други методи и инструменти на разположение, за да намери Ангелов.

Още по-скандално по случая е, че се появиха слухове, че полицай знаел къде се укрива Ангелов - до село Луково, където стана трагедията. Именно там Ангелов извършва и блудството, за което е осъден.

"Всички тези обстоятелства сочат на бездействие и формално отношение на прокурорите към служебните им задължения, въпреки че се касае за осъден с висока степен на обществена опасност – извършил тежки умишлени престъпления в условията на редидив. Горните изводи се потвърждават и от издадената пет години по късно европейска заповед за арест от 22.06.2015 г., чието полезно действие след толкова дълъг период е ограничено, а в случая и обективно не би дало резултат", се казва в съдебното решение.

Съдът отхвърля и друг аргумент на прокуратурата срещу искането за обезщетението - че можело Ангелов да бъде пуснат предсрочно, дори и да е бил намерен да изтърпи присъдата си.

Търсили Росен Ангелов в радиус от 30 км от Луково

В радиус от 30 км е бил търсен обвиненият за шесторното убийство в Нови Искър Росен Ангелов. Това разказа Цветан Цветков – един ...

Заключението на съда се базира на conditio sine qua non за вредата, т.е. условие, без което вредата не би настъпила. С други думи - съответните органи не са си свършили работата и не са направили всичко необходимо така, че Ангелов да изтърпи присъдата си от 8 години затвор.

Още: Гледахте НА ЖИВО: МВР разкрива всички детайли около шесторното убийство

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com