Задържани са заплашвали разследващите за незаконен прием на чужди студенти в МУ-София

2294
Задържани са заплашвали разследващите за незаконен прием на чужди студенти в МУ-София
Снимка: БГНЕС

Заплаха, че "ще плачат с кървави сълзи" към прокурорите са отправяли задържаните по време на разследването за незаконен прием на чуждестранни студенти в Медицински университет София, а за ръководител на групата се смята Ваньо Митов. Това съобщи говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова, според която със заплахите е направен опит да се дестабилизира разследващият екип.

Обвиненията, които са повдигнати от Специализираната прокуратура, са за ръководене на едно лице и участие в организирана престъпна група. Разследването има към този момент има две основни направления – незаконен прием на чуждестранни студенти, който поставя под опасност националната сигурност на републиката. Разследването се провежда от Специализираната прокуратура по нареждане на главния прокурор, допълни още Арнаудова.

Проф. Вихра Миланова: В касата на МУ-Пловдив има 85 млн. лв.

Тук стана едно голямо разминаване, не мога да подкрепя незаконосъобразни практики. В никакъв случай не мога да ги подкрепя. Нещата, ко...

Тя съобщи още, че второто направление е дейността на ръководни служители от медицинския университет, касаещи безстопанственост при даване на обществени поръчки. Над 200 тома е досъдебното производство.

Разследването е започнало през септември месец, когато става ясно, че голям кръг от чуждестранни студенти са приети по документи и са започнали обучението си по медицина на английски език. Разследването е установило, че документите са били подготвени от организираната група. Тези лица, които се разследват, са предимно от арабски произход. Част от тях дори не владеят английски език, разкри още Арнаудова в интервю за БНТ.

По думите ѝ, най-сериозния индикатор за това, че нещо не е наред, е фактът, че по голямата част от тези студенти не са открити на официалните си адреси. Тоест това са мними студенти, които използват този канал, за да влязат в България.

"Получавайки статута на студенти с редовно обучение, те получават статута на временно пребиваващи лица, което им дава право на свободно придвижване в ЕС", обясни Румяна Арнаудова.

Над 500 осъдени затворници у нас не изтърпяват присъдите си

Над 500 лица не изтърпяват наказанията си "лишаване от свобода" или "доживотен затвор" според получените до момента справки. Това стана...

Според нея това е достатъчно сериозно обстоятелство. Този канал реално би могъл да бъде използван и за цели на терористични организации и незаконен трафик на мигранти.

Към момента няма доказателства, че тези лица са свързани с терористични групи. Разследването обаче продължава. Досега са проверени 20 души, а те са над 120. Опасността е неутрализирана. Престъпният канал вече не съществува, бе категорична Арнаудова.

Злоупотреба с обществени поръчки е продължила около две години. Касае се за големи суми, каза още Арнаудова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Със сак с марихуана: Задържаха трима души след наркосделка в София (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com