Заради "Песен за Лена": Слави Трифонов е проверяван и за дискриминация

8294
Заради "Песен за Лена": Слави Трифонов е проверяван и за дискриминация
Снимка: БГНЕС

Срещу фирмата на лидера на ИТН Слави Трифонов "Седем-осми" АД има образувано и производство за дискриминация. Това потвърдиха след запитване от в. "Сега" от Комисията за защита от дискриминация (КЗД).

Повод за жалбата срещу дружеството е "Песен за Лена", която беше пусната в социалните мрежи и партийната тв "7/8" преди месец. В нея главен герой е Лена Бориславова - бивш началник на кабинета на Кирил Петков, докато той беше премиер. В песента по адрес на Бориславова се сипят намеци и определения, които прекрачват всякакви граници на политическа сатира с добър вкус.

Лена Бориславова даде на съд сценаристите на Слави Трифонов

Бившият началник на политическия кабинет на Кирил Петков - Лена Бориславова, обяви, че днес завежда официално делото срещу сценаристите...

Жалбата в КЗД обаче не е подадена от Бориславова, която в момента е кандидат за депутат. Сигналът е пуснат от Геновева Тишева, казаха от КЗД. В момента Тишева, която е юрист, кара втори мандат като член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените. Тишева е и в Съвета на настоятелите на фондация "Български център за джендър изследвания". "Сега" опита безуспешно да се свърже с нея по телефона за подробности около жалбата.

За производството пред КЗД първи съобщи самият Трифонов в подкаста на рапъра Йонислав Йотов-Тото. Според него сценаристите са направили песента, той е чувал само първия куплет и няма "представа за какво пеят, но трябва да имат свободата да я изпеят".

В момента производството пред комисията е във фаза "проучване", поясниха от КЗД. Тази фаза може да продължи и до два месеца за случаи с фактическа и правна сложност, казва законът. По време на проучването се събират писмени доказателства, необходими за пълното изясняване на казуса, като може да се ползват и външни експерти.

Всички лица, държавни и местни органи са длъжни да съдействат, да предоставят исканите сведения и документи и да дават необходимите обяснения. След проучването производството влиза във фазата на откритите заседания и накрая - КЗД обявява решението си. То не е окончателно и може да се атакува в съда.

Слави Трифонов: Дори не съм слушал цялата песен за Лена Бориславова

Преди дни Слави Трифонов бе гост в подкаста на Тото, в който говори по изключително много теми. В близо 3-часовия им разговор Слави Три...

КЗД може да налага глоби и санкции, както и да прави предписания, ако установи нарушения.

Миналия понеделник Бориславова заведе гражданско дело за обезщетение срещу "Седем-осми" АД заради въпросната песен. В иска си за 40 000 лв. тя обяснява колко засегната и разстроена е била от песента, в която има обидни, грозни и вулгарни думи. Обявявайки, че е завела дело срещу сценаристите на Слави Трифонов, Бориславова каза и че ще има и още искове. "След сценаристите следват още няколко срещу мними обществени говорители и жълти медийни бухалки", посочи тя във Фейсбук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com