Защо фалшивите сигнали за бомби от вчера са кибертероризъм?

5992
Защо фалшивите сигнали за бомби от вчера са кибертероризъм?
Снимка: iStock/Guliver

Седем сигнала за поставени взривни устройства доведоха до евакуации и проверки на четири летища и сградите на няколко медии. Заплахите се оказаха фалшиви, но резултатът е налице - мерките по летищата са засилени, журналисти чакаха 3 часа да се върнат на работните си места. Разследването на сигналите е в ход. ГДБОП си сътрудничи с европейските служби, защото вчера се оказа, че подобен кибертероризъм е имало и в други държави - членки на ЕС.

В момента причина за паника няма. Ето детайли от случилото се.

Имейлите

Заплаха за бомба затвори за кратко и летище "Пловдив"

Заплаха за бомба затвори летище Пловдив тази сутрин, съобщиха за Actualno.com от полицията. Подобни сигнали имаше днес и до летище Софи...

Текстът на имейлите е един и същ и създава впечатление, че е написан чрез преводача на „Гугъл” (Google Translate).

"Добър ден!

Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме заредили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на ... (име на фирмата и адрес) ... Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо.

Сигнали за бомба на летище "София" и в БНТ

Сигнали за бомба са получени на летище "София" и в БНТ, предаде БГНЕС. В 9.20 ч. е получен злоумишлен сигнал на Терминал 1, проверката ...

Честит полет!"

"Всички писма са създадени от един и същи доставчик – швейцарски, в който всеки може да си направи акаунт. Изпратени са с разлика няколко секунди. Текстът е един и същ. Анализаите показват, че няма място за тревога.", Красимир Коев, експерт по киберсигурност.

Целта на кибертероризма

Целта е била паника и затруднения при работата на летищата, коментира експертът по киберсигурност Красимир Коев. Освен че при евакуация ще бъде блокиран въздушния транспорт в страната, със сигурност изпращането на подобен род имейли до медиите засилва отразяването. Това от своя страна увеличава паниката и хаоса сред хората.

„Медиите са едно от основните информационни оръжия – засилва се ефектът – медиите гръмват, паниката се усилва, плъзват слухове – хората се притесняват, някои реагират неадекватно”, каза Коев.

ГДБОП никога не е ползвал услугите на TAD Group, твърди комисар Спиридонов

Според мен не е безпрецедентна ситуацията с разпространението на доказателства от страна на прокуратурата по делото с TAD Group. Това, ...

Възможно е и да се тества системата - как действат българските киберспециалисти при подобна заплаха, коментира още той.

И според Орен Елималех, консултант по киберсигурност към правителството на Израел, на заплахите от вчера не би трябвало да се гледа сериозно.

"Не мисля, че заплахата е свързана с израелски туристи, коментира Елималех по повод факта, че вчера бяха евкауриани на Летище Пловдив хора от полет до Тел Авив.", каза той пред BTV.

Той обяви, че такива заплахи има и в Израел, но властите там не пристъпват към евакуация на пътниците толкова бързо.

"Да са евакуира цялото летище е скъпо – проверяваме, без да казваме на пътниците и като пазим тяхната сигурност., за да не се създава паника", уточни израелският експерт.

ГДБОП: Над 10 млн. лв. са щетите от нелегалното разпространение на телевизия

Достъпът до пиратско излъчване на телевизионни програми в градовете Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстенд...

Орен Елималех все пак оцени реакцията на българските власти като добра.

Профилът на подателите

Според експертът им два варианта за това какъв е профилът на подателите на писмата от вчера. Единият – да са използвани тийнейджъри, които изпозват електронен преводач, за да обърка разследването. Вторият – това да са чужди граждани, които не владеят местния език и затова писмата са толкова грамотни. Какъв е случая с писмата до българските летища ще стане ясно, когато властите получат достъп до акаунта, от който са изпратени имейлите. Най-вероятно това ще стане скоро , според Коев, защото швейцарският доставчик ще даде достъп до тази информация при официално запитване.

Противодействието

Според Коев една от мерките за противодействие на подобни атаки би била една добре работеща агенция за киберсигурност, която може да сведе до 5 часа времето за реакция – ое блокиране до установяване на физическите извършители. Тя ще може да филтрира подобни съобщения в мрежата и да профилира извършителите много по – бързо, за да предотврати евентуална реална заплаха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com