Идеите за ледените скулптури черпим от душата си

128535

В продължение на седем дни по време на първия по рода си Фестивал на ледените фигури у нас на открито ще бъдат разположени ледени скулптури, леден бар, иглу и други инсталации от лед, разказа пред БГНЕС скулпторката Ирина Тафлевская от Бесарабия.

"Горе-долу от 4 до 5 дни отнема създаване на такъв размер скулптура. Зависи и от времето… На нас ни се наложи да работим повече през нощта, докато беше студено", разказа тя. Колко време ще издържи, ще видим, добави тя. "По принцип времето малко ни подведе… Много ни подведе всъщност, но пак се опитваме да ги запазим, колкото се може по-дълго време. Те ще се стопяват и по някакъв свой начин пак ще са красиви, защото ледът е нещо, което природата го е създала и той е красив във всичките си стадии", каза още Тафлевская. "Преди малко повече от 12 години едни приятели скулптори ни поканиха да участваме в такъв леден фестивал в Москва и от там се запалихме и вече ни влече много. Занимаваме се с това от тогава", добави тя.

Тя ни разказа и за най-голямата скулптура, която са правили. "Това беше една композиция, която е висока 4,5 метра и някъде до 15 метра широка. Бяха 7-8 различни неща", каза Тафлевская и добави, че това отнема повече време.

"Ледът е специален. Той е професионално направен със специални машини, за да стане прозрачен и е лед, който трябва да се ползва за такива скулптури. Благодарение на тези хора, които го направиха, сега можем да правим от такъв лед нещо – истински хубав, който е прозрачен и издържа повече време", каза още тя.

Отделните скулптури си имат различни имена, които са повече фантастични. Този човек е нещо извънземно, по-абстрактно и той символизира бъдещето и връзките от бъдещето, каквито са в нашите представи, обясни Тафлевская за скулптурата, която се намираше точно зад гърба й. "Има една жена, която съм правила – кристална, чиста жена. Защото от лед е много логично точно кристалната, чистата и нежна жена да се направи", каза още тя.

"Това е първи фестивал. Надявам се оттук нататък, ако догодина станат нещата и ни позволи времето – да бъде хубаво, студено време, можем да направим много неща", посочи Тафлевская. Ходим на много места, добави тя. "Идеите ги черпим от душата си. Всеки човек си има нещо от опита, живота, впечатлението от всичко, което ни обкръжава", подчерта Ирина Тафлевская.

Първото издание на Фестивала на ледените фигури в София беше открито пред сградата на Телефонната палата. В центъра на фестивала е именно леденият бар, където напитките се предлагат в ледени чаши, а посетителите могат да им се насладят, седнали на ледени столове и маси.

Една от специалните атракции е двуметровата скулптура, символизираща бъдещето на комуникациите. Автори на експонатите са признатите "ледени" скулптори Руслан Коровков (Русия) и Ирина Тафлевская.

"Sofia Ice Fest 2013" показва на българската публика красотата и възможностите на художествената обработка на лед по време на целия процес на работата с този нетрадиционен материал.

За всеки ден до 6 февруари са планирани различни атракции, светлинно шоу върху леда и илюминации. За децата се организират снежни игри с различни награди, зимни приказки в иглу, интерактивен кът на тема "Климатичните промени и ледената шапка на Земята", детски работилници и др. Всяка вечер от 19 ч. започват и музикални партита с диджеи.

Редактор: Е. Гигова

Европа иска да сме прости, да сме овце!

“Това е чудовищно”, възмути се режисьорът Александър Морфов, след като научи новината, че в чалгата на “Пайнер”...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com