1 литър олио – от колко килограма слънчоглед се прави?

28283
1 литър олио – от колко килограма слънчоглед се прави?
Снимка: iStock

Пренесен в Европа от испанските конкистадори през XVI век, днес слънчогледът е една от най-отглежданите култури в страната ни. Нещо повече – според данните от университета  „Потомак“ във Вашингтон България е сред водещите държави по отношение на износа на слънчоглед на Стария континент. От ключово значение за селското ни стопанство и икономиката ни е износът на култура, която е използвана за производството на слънчогледовото масло, наричано олио – едно от най-използваните в кулинарията и хранителната индустрия и откриващо се във всеки дом.

Олиото от слънчоглед реално е най-употребяваното и консумираното, макар да нараства популярността и на маслото, добито от други култури като рапицата например. Именно популярността на олиото и значението на слънчогледа за икономиката ни прави толкова важен въпроса 1 литър олио от колко килограма слънчоглед се добива и как да се намалят загубите при този добив.

Старото ОЛИО може да бъде изключително полезно в градината - ето как да го използвате

1 литър олио – от колко килограма слънчоглед се добива?

Макар слънчогледовото семе да е една от високомаслените култури, при производството на олио се губи определен процент. Загубите са толкова по-големи, колкото по-мащабно е производството. Подобни загуби са неприятни и за потребителите, тъй като неминуемо увеличават цената на крайния продукт. Какъв точно е процентът на тези загуби зависи от метода на производство – различен е и зависи от метода на добиване.

Когато производителят използва метода „пресоване“, за да получи олио, то се губят около 55%, което изглежда сериозна загуба. Така при пресоване на 10 тона слънчоглед се получават едва 4.4 тона олио. Тоест при употреба на метода пресоване отговорът на въпроса 1 литър олио от колко килограма слънчоглед се произвежда е малко над 2 килограма или около 2 килограма и 200 грама.

Полезно ли е слънчогледовото олио?

Има ли начин да се минимизират тези загуби и литър олио да се получава от килограм слънчоглед? При всяко производство има загуби и подобни резултати с нулеви загуби не са възможни, но чрез избор на друг метод за добив на олио от слънчогледови семки могат да се приближат резултатите до желаните. Експертите посочват друг метод за добив и производство на олио от слънчогледови семки, при който след екстракция съдържанието на масло в шрота е само 1% и загубите са значително намалени.

Използвайки този метод отговорът на въпроса 1 литър олио от колко килограма слънчоглед се добива е значително по-приятен за производителите и означава и по-ниска цена за потребителите, които не се налага да заплащат производствени разходи от загуби, включени в цената на стоката – от един килограм слънчоглед в този случай може да се произведе почти литър олио. Идеално, нали?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com