Полезно ли е слънчогледовото олио?

4842
Полезно ли е слънчогледовото олио?
Снимка: iStock

Слънчогледовото олио се получава чрез пресоване на семената на растението. То често се рекламира като здравословна мазнина, тъй като съдържа ненаситени мазнини, които могат да бъдат от полза за здравето на сърцето.

Всички потенциални ползи от слънчогледовото олио обаче зависят от вида и състава на хранителните вещества. Нещо повече, използването на твърде много слънчогледово олио може да навреди на здравето ни.

Тук следва да разгледаме различните видове слънчогледово олио, техните  ползи и недостатъци и как се сравняват с други обичайни олиа за готвене.

Различни видове слънчогледово олио

Някои слънчогледови олиа са с по-високо съдържание на линолова или олеинова киселина.

Линоловата киселина, известна като омега-6, е полиненаситена мастна киселина, която има две двойни връзки във въглеродната си верига. Междувременно олеиновата киселина или омега-9 е мононенаситена мастна киселина с една двойна връзка. Тези свойства ги правят течни при стайна температура.

Линоловата и олеиновата киселина са източници на енергия за тялото и допринасят за здравината на клетките и тъканите. Въпреки това те реагират по различни начини на топлина по време на готвене и следователно могат да имат различни ефекти върху здравето ни.

Слънчогледовото масло с високо стеариново/високо олеиново съдържание също съдържа стеаринова киселина, наситена мастна киселина, която е твърда при стайна температура и има различни кулинарни приложения.

Този тип слънчогледово масло не е предназначено за домашно приготвяне и вместо това може да се използва в пакетирани храни, сладоледи, шоколад и промишлено пържене.

Хранителни данни за различни слънчогледови масла

Всички слънчогледови масла са 100% мазнини и съдържат витамин Е, мастноразтворимо хранително вещество, което предпазва клетките от увреждане, свързано с възрастта.

Слънчогледовите масла не съдържат протеини, въглехидрати, холестерол или натрий.

Учени разкриха какво се случва с черния дроб, ако всеки ден ядете олио

Ползи от слънчогледовото олио

Всички предполагаеми предимства на слънчогледовото олио са свързани с високоолеинови сортове, особено тези, които съдържат 80% или повече олеинова киселина.

Някои изследвания показват, че диета, богата на мононенаситени мастни киселини като олеинова киселина, може да помогне за намаляване на високите нива на холестерол и по този начин риска от сърдечни заболявания.

Проучване при 15 здрави възрастни установи, че тези, които са били на диета, богата на високо олеиново слънчогледово масло в продължение на 10 седмици, са имали значително по-ниски кръвни нива на LDL (лош) холестерол и триглицериди, в сравнение с тези, които са били на диета, съдържаща подобно количество наситени мазнини.

Друго проучване при 24 души с високи нива на липиди в кръвта наблюдава, че консумацията на диета с високо олеиново слънчогледово масло в продължение на 8 седмици води до значително повишаване на HDL (добрия) холестерол в сравнение с диета без слънчогледово масло.

Това позволява високоолеиновото слънчогледово масло да бъде етикетирано като храна, която може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания, когато се използва вместо наситени мазнини.

Все пак доказателствата в подкрепа на възможните ползи от слънчогледовото масло за здравето на сърцето са неубедителни и са необходими повече изследвания.

Вреди от слънчогледовото олио

Въпреки някои доказателства, които предполагат, че слънчогледовото олио предлага ползи за здравето, има опасения, че то може да бъде свързано с отрицателни резултати за здравето.

Високо съдържание на омега-6

Сортовете слънчогледово олио, които не са с високо съдържание на олеинова киселина, съдържат повече линолова киселина, известна още като омега-6. Въпреки че омега-6 е основна мастна киселина, която хората трябва да получават от диетата си, има опасения, че консумацията на твърде много от нея може да доведе до възпаление в тялото и свързани здравословни проблеми. Това е така, защото линоловата киселина се превръща в арахидонова киселина, която може да произведе възпалителни съединения.

Олиото разтваря ли се във вода – ето кога отговорът е „да“!

По-специално, проучвания върху животни предполагат, че арахидоновата киселина, произведена от омега-6 в тялото, може да увеличи възпалителните маркери и сигналните съединения, които насърчават наддаването на тегло и затлъстяването.

Доказано е обаче, че слънчогледовото олио освобождава токсични съединения, когато се нагрява до по-високи температури с течение на времето. Някои сортове също са с високо съдържание на омега-6 и могат да допринесат за възпаление в тялото, когато се консумират в излишък. 

Олиата от авокадо и зехтин също могат да бъдат добри варианти, които могат да бъдат по-стабилни по време на готвене.

В крайна сметка използването на различни олиата за различни приложения може да доведе до по-добър баланс на видовете мазнини в цялостната диета.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com