10 етерични масла, които са най-добрият лек при ушни инфекции

13649
10 етерични масла, които са най-добрият лек при ушни инфекции
Снимка: iStock

Общата ушна инфекция, известна като остър среден отит, засяга средното ухо. Симптомите включват лека или силна болка в ухото, постоянно усещане за натиск, дискомфорт или запушване на ухото, загуба на слух, възпалено гърло, треска и много други, пише електронното издание boldsky.com.

Етеричните масла имат изключително мощен терапевтичен ефект при ушни инфекции. Ето кои от тях са подходящи за целта.

1. Масло от риган

Маслото от риган притежава мощни антибактериални и антивирусни свойства, което го прави отлично средство за лечение на ушни инфекции. То подсилва имунната система и също така облекчава възпалението в дихателните пътища и ушния канал. 

2. Масло от розмарин

Маслото от розмарин е едно от най-универсалните етерични масла за лечение на ушни инфекции. То има способността бързо да неутрализира всякакви бактериални инфекции, които могат да причинят болка в средното ухо.

Маслото от розмарин също така е ефективно при инфекция на синусите. 

3. Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е известно със своите антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Това е едно от най-търсените масла за лечение на ушни инфекции. В продължение на хилядолетия е било използвано за лечение на инфекции от всякакъв вид. 

4. Масло от босилек

Маслото от босилек съдържа антивирусни и противовъзпалителни съединения, които са ефективно средство за защита и лечение на ушни инфекции, както за деца, така и за възрастни.

5. Зехтин

Зехтинът се използва при готвене, но има и способността да лекува ушни инфекции. Той притежава мощни противовъзпалителни и антибактериални свойства, които облекчават запушването на синусите.

6. Масло от мащерка

Маслото от мащерка има мощни антибактериални и антиоксидантни свойства. При лечение на ушни инфекции то може да облекчи усещането за натиск и болка, като същевременно се бори с причинителя на инфекцията.

7. Синапено масло

Защо ушите ни „горят“?

В древни времена учените и лекарите не можели да установят истинските причини, поради които ушите „горят“ - зачервяват се и...

То притежава силни антибактериални и противовъзпалителни свойства. благодарение на които се справя успешно с ушните инфекции.

8. Масло от лавандула

Маслото от лавандула подобрява кръвообращението и намалява възпалението, причинено от инфекции. То помага и за облекчаване на налягането в синусните кухини.

9. Масло от евкалипт

Евкалиптовото масло е едно от най-добрите етерични масла за успокояване на възпалението. То предотвратява натрупването на течност в ухото. Подходящо е за лечение на всякакви други инфекции на дихателната система.

Най-добрите домашни лекове при болки в ушите

Възпалението на ухото може да бъде много неприятно, така че ако се борите с него, определено търсите облекчаване на болката. Какво е на...

10. Масло от мента

Маслото от мента е силно успокояващо и има способността бързо да елиминира възпалението. То облекчава незабавно болката в ушите.

Може да се използва и за лечение на ушни инфекции при деца. Но преди това трябва да се разреди с масло от жожоба или зехтин.

Важно: Статията е с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или фитотерапевт, както и да се използва за поставянето на диагноза или самолечение! При наличието на специфичен здравословен проблем се консултирайте със специалист и спазвайте стриктно предписаното от него лечение!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com