10 начина да се преборим с неприятните миризми в кухнята

3576
10 начина да се преборим с неприятните миризми в кухнята
Снимка: iStock

Кухнята е царството на домакинята, мястото, на което тя приготвя своите кулинарни шедьоври. Често, макар и луксозна, модерна и снабдена в абсорбатори  и съвременни уреди, кухнята е източник не на уют, а на неприятни миризми. Кулинарното вълшебство от риба или кисело зеле може да е апетитно, вкусно и радващо небцето, но миризмата след приготвянето му, пропита в кухнята и хладилника, е източник на зловонни ухания дни наред. Следвайки тези лесни съвети и с подръчни средства, без да е необходимо използването на химия, ще се преборите с лошите миризми в кухнята.

1. Свеж въздух. Проветряването е от първостепенно значение. Освен включеният абсорбатор е добре да проветрявате, докато приготвяте ястията. Така парата и миризмите от храната, отделяни по време на приготвянето ѝ, няма да се натрупат върху мебелите. Съветът е особено ценен, ако кухнята ви е свързана с дневната стая и е налична мека мебел за почивка. Натрупалите се върху дивана неприятни миризми от различни ястия не могат да бъдат отстранени без пране, поради което не допускайте да се случи.

2. Помощ от кухненския шкаф – содата. Поръсете дъното на кофата за отпадъци в кухнята със сода. Тя няма да допусне разпространението на зловонни миризми. И естествено изхвърляйте натрупалите се хранителни отпадъци редовно, без да чакате кошчето да се напълни. За да не застоява боклукът и да предотвратите лошите миризми, може да изберете малка кофа, която да се налага да изхвърляте всяка вечер или през ден. Предпочетете такава с плътен затварящ се капак.

3. Кисела магия – оцетът. Напоете чиста кърпа с него и я поставете на капака на съда, в който приготвяте зеле. Така ще абсорбирате и неутрализирате миризмата, преди да е пропила в кухнята ви.

4. Добро утро за вас и добър ден за кухнята ви с шепа ароматно кафе. Докато приготвяте сутрешната си ободряваща напитка, сложете шепа от нея в чиния и я приберете в хладилника. Ще премахнете неприятните миризми и ще си доставяте неповторима наслада всеки път, когато отворите уреда.

5. Цитрусова свежест. Ако кухнята ви е попила аромата на приготвените пърженото месо или свинските крачета, може да неутрализирате неприятната миризма с цитрусови плодове. Обелете портокал, мандарина или лимон, сложете корите в съд с вода, поставете щипка канела и оставете да ври без похлупак на котлона. Скоро помещението ще ухае свежо и екзотично.

6. Тежка артилерия – утайката от кафе. С нея може да натъркате тавата от риба, съда от кисело зеле или този от чесън. Мощен помощник в борбата с неприятните миризми, утайката от кафе неутрализира лошите и оставя съдовете ви свежи.

7. Чисти канали. Ако зловонията идват от сифона на кухненската мивка, на помощ отново е содата. Изсипете в канала и пуснете горещата вода. Тя ще отмие всяка неприятна ароматна диря.

8. Етерично масло. Ако аромата на пържено се е настанил из целия ви дом, поставете във всяка стая купички с вода, в която сте капнали щедро етерично масло. Изберете маслото според стаята и вкуса ви – успокояваща лавандула за спалнята, свеж портокал за дневната, сладък кокос за детската стая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com