10 навика за здравословно хранене, които научаваме от различните държави

1267
10 навика за здравословно хранене, които научаваме от различните държави
Снимка: iStock

Ядене с пръчици за хранене, красиво подреждане на храната в чинията, купуване на етиопска инджера вместо хляб и още седем здравословни и прости хранителни навици от цял свят.

Япония

Начинът, по който изглежда храната, играе много важна роля. И японците разбират това по-добре от всички останали. Освен че диетата им се състои предимно от морски дарове и зеленчуци, те полагат големи усилия всичко това да изглежда апетитно.

Всяко ястие винаги е украсено много цветно, а всички съставки са грижливо подредени в чинията: това помага да направите здравословната храна привлекателна, а също така да получите естетическо удоволствие от нея. Освен това размерът на закуските често е малък, но храната е поставена в малки чинии, което създава усещане за ситост.

Китай

Храненето с пръчици за хранене е много здравословен навик, който не само ще ви помогне да отслабнете, но и ще намали риска от затлъстяване при хората, склонни към този проблем. Факт е, че този метод намалява скоростта на консумация на храна и в резултат на това започваме да се чувстваме сити, преди да сме напълнили стомаха си докрай. Освен това научните изследвания показват, че шансовете за сърдечносъдови заболявания са много по-големи сред тези, които се хранят набързо.

8 съвета за здравословно хранене, когато вечеряте навън

Франция

Французите са известни с това, че свързват храната с удоволствие, и поради това в страната има много по-ниски нива на затлъстяване и сърдечносъдови заболявания, отколкото например в САЩ, където хората, което е интересно, са по-загрижени за идеята да се хранят правилно, отколкото да се наслаждават на процеса на приемане на храната. Така че вместо да изяждате голяма порция от нещо "здравословно", пропуснете я в полза на нещо, което ви носи радост, например малко парче черен шоколад или дори истински трюфел.

Етиопия

В основата на етиопската кухня са кореноплодните зеленчуци, бобът, лещата, както и млечните продукти и други от животински произход. Всичко това се консумира с един много здравословен, но за нас необичаен хляб - инджера. Инджера е традиционен плосък хляб, направен от зърно теф, което е богато на витамин С и протеини. Опитайте се да си ги приготвите сами у дома или рискувайте да замените ориза с варено зърно теф - ще се изненадате от необичайния вкус.

Индия

Индийската кухня е известна с пикантните си ястия и подправки. Многоцветното къри, джинджифилът, пиперът и куркумата не само придават невероятен вкус на ястията, но и помагат в борбата с "лошия" холестерол, като намаляват нивото му в кръвта. Лютият чесън и лукът придават пикантност на ястията и спомагат за понижаване на нивото на липидите в кръвта, като по този начин намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.

Италия

Пиенето на чаша вино по време на обяд се оказва не толкова лош навик. Разбира се, ако не злоупотребявате с него. Според последните проучвания една чаша вино на ден увеличава продължителността на живота и намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Необходимо е обаче да я пиете точно по време на хранене, в противен случай рискът от сърдечни проблеми се увеличава.

Мексико

В мексиканската култура има традиция на almuerzo - голямо, питателно хранене в средата на деня. Така организмът е по-малко чувствителен към инсулина през нощта, така че храненето по-късно през деня може да доведе до увеличаване на теглото, дори ако ядете само малко. От това следва, че солидният, засищащ обяд помага да ограничите преяждането и да държите фигурата си под контрол.

Същността на здравословното хранене

Гърция

Всички знаем за ползите от средиземноморската диета. И въпреки факта, че в менюто ѝ често се срещат висококалорични храни като зехтин, сирене и месо, тези съставки са много полезни, когато се консумират в умерени количества. Традиционната средиземноморска кухня набляга на разнообразни растителни храни (плодове, зеленчуци, зърнени и бобови култури), докато гореспоменатите месо, млечни продукти и зехтин се използват в много по-малки количества. Но най-важното нещо в средиземноморската диета е рибата. Тя е нейният крайъгълен камък, което е много правилно, защото рибата е богата на омега-3 мастни киселини, които са изключително необходими за нашия организъм.

САЩ

Стандартната американска диета е доста бедна и не особено здравословна. Въпреки това в САЩ има някои много добри навици, които трябва да възприемем. Оттук идва и традицията за консумация на фермерски продукти, която е толкова популярна сега. Зеленчуците, отглеждани в частни ферми, обикновено са по-здравословни и богати на витамини от тези, отглеждани в промишлени мащаби.

Швеция

Скандинавската кухня в никакъв случай не е най-здравословната, но има какво да се научи от нея. Голяма част от местната диета е риба, богата на омега-3, както и пълнозърнест ръжен хляб, богат на фибри. Освен това той е много по-малко вреден за фигурата, отколкото пшеницата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com