10 съвета за безопасно шофиране през нощта

1545
10 съвета за безопасно шофиране през нощта
Снимка: iStock

Шофирането през нощта е по-опасно. Макар и с по-малко коли, вероятността от фатални инциденти през нощта е три пъти по-голяма в сравнение с деня. Основната причина за това е, че не виждаме толкова добре в тъмното. По ирония на съдбата някои видове светлина, например отблясъците от прекалено ярките светлини, могат да задълбочат проблема. Но и други фактори увеличават предизвикателството при шофиране през нощта.

3 трика на опитните шофьори за шофиране през нощта

10 съвета, които могат да помогнат за намаляване на риска от инцидент

1. БЪДЕТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕДПАЗЛИВИ

Процентът на катастрофите с фатален край, свързани с употребата на алкохол, е почти четири пъти по-висок през нощта, отколкото през деня. Разбира се, никога не сядайте зад волана след употреба на алкохол, независимо от времето на денонощието. Не шофирайте и когато сте разсеяни. През нощта е по-добре да включите инстинктите си за отбранително шофиране в повишена готовност.

2. БОРБА С УМОРАТА

Най-вероятно е катастрофите със сънливо шофиране да се случат между полунощ и 6 часа сутринта. Затова през тези часове имайте предвид, че на пътя може да има заспали шофьори и бъдете нащрек. Изпийте малко кофеин, спрете на безопасно място, за да си починете, или спрете за през нощта. Някои шофьори съобщават за други дейности, които могат да помогнат: пускане на радиото (не прекалено силно), периодично сваляне на прозорците за свеж въздух, говорене или пеене на глас.

Никога не правете тези неща в автомобила си, докато шофирате

3. ОСИГУРЕТЕ СИ ВИДИМОСТ

Мръсните или повредени предни стъкла могат да разпръснат светлината и потенциално да увеличат ефекта от заслепяването. Мръсните или повредени фарове също могат да намалят видимостта ви и да хвърлят отблясъци върху насрещно движещите се водачи. Затова почиствайте редовно фаровете и предните стъкла.

4. ИЗБЯГВАЙТЕ МАГИСТРАЛИ

Магистрали могат да бъдат "най-лошият сценарий" за заслепяване през нощта, поради фаровете на насрещно движещите се автомобили, по-ниската обща осветеност и факта, че тези пътища обикновено са прави и спокойни участъци през нощта. 

Бъдете умни: 5 съвета за шофьорите за безопасност по зимните пътища

5. НАМАЛЕТЕ СКОРОСТТА

Голям процент от смъртните случаи при шофиране през нощта, а и като цяло, са свързани с превишена скорост. Коригирайте скоростта си, за да вземете предвид условия като видимост и спирачен път.

6. КОРИГИРАЙТЕ ФАРОВЕТЕ СИ

Ако светлинните лъчи се наклонят твърде много надолу, ще загубите част от осветлението, от което се нуждаете по време на шофиране. Ако пък се наклонят твърде високо, могат да заслепят насрещно движещите се водачии тези пред вас. Годишните технически прегледи включват проверка на ъгъла на фаровете. Затова е добре да се уверите, че вашите са насочени правилно.

4-те знака на Зодиака, които най-често попадат в катастрофи

7. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ДЪЛГИ СВЕТЛИНИ, КОГАТО Е НЕОБХОДИМО

Дългите светлини се използват недостатъчно, според експерти, но могат да бъдат много полезни в селските райони или на по открити пътища. Само не забравяйте да ги спрете, когато видите, че идва автомобил от насрещното платно, за да не заслепите другия водач, или ако пред вас има друго превозно средство.

8. ПРОМЕНЕТЕ ВЪТРЕШНОТО СИ ОСВЕТЛЕНИЕ

Ако светлините на арматурното табло или тези на навигацията са твърде ярки, погледът от таблото към тъмния път пред вас може да бъде дезориентиращ. Приглушете вътрешното осветление през нощта, така че важните контролни уреди да останат лесно видими, но да не отвличат вниманието ви.

Хванаха Георги Милчев-Годжи да шофира след употреба на алкохол

9. СЛЕДЕТЕ ЗА ПРЕМИНАВАЩИ ЖИВОТНИ

Не са малко участъците в България със знак за преминаващи животни. Сблъсъци с животни често се случват по здрач или през нощта. Дългите светлини могат да ви помогнат да забележите светещите очи на животното. Когато ги видите, най-безопасният начин да избегнете произшествие е да намалите скоростта и да спрете, а не да завивате.

10. ТЕСТВАЙТЕ И ИЗПОЛЗВАЙТЕ СВЕТЛИНИТЕ СИ

Редовно тествайте всички светлини, включително късите и дългите светлини, дневните светлини, мигачите и спирачните светлини. И не забравяйте да използвате фаровете си, за да сте видими.Трябва да ги включвате не само когато е тъмно, но и през деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...