11 признака на добрата (!) смърт

4881
11 признака на добрата (!) смърт
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Американски учени са провели обзор на литературата за смъртта и умирането и в резултат са установили 11 основни признака на добрата (максимално комфортна за човека) смърт. Изводите на изследователите са публикувани в сп. American Journal of Geriatric Psychiatry.

Учените са събрали гледните точки на три групи, които имат отношение към смъртта – пациенти, членовете на техните семейства и представителите на системата за здравеопазване.

Тест предсказва смърт на здрави хора от бъдещи инфекции

Учени представиха прост кръвен анализ, който позволява да се оцени дали здрав човек ще почине от пневмония, или от други остри инфекции...

„За първи път са обединени позициите на всички заинтересувани страни. Разбира се, смъртта е много сложна тема. Хората не обичат да говорят за нея. Но е много важно честно и открито да се обсъжда как всеки от нас иска да завърши своите дни“, казва водещият автор на статията Дилип Джъст.

Общо учените са установили 11 параметъра, важни за добрата смърт – възможност да се определят нейните условия, липса на болка, духовно и религиозно измерение, емоционално благополучие, чувство за завършеност на жизнения път, избор на средства за лечение, достойнство, присъствието на семейството, качеството на живот, отношенията с лекарите и „други“.

Три от „темите“ са назовани от представителите на трите групи (емоционално благополучие, липса на болка, възможност да се определят условията на смъртта). В останалото мненията се разминават.

Например за пациентите духовното измерение на смъртта се оказало по-важно, отколкото за членовете на техните семейства (за последните на първо място са чувството за собствено достойнство и завършеност на живота). Медицинските работници заели междинна позиция.

Микробен часовник безгрешно определя времето на смъртта

Учените откриха универсален часовник, който определя времето на смъртта – независимо от типа почва, в която е открит трупът, врем...

Но авторите на изследването твърдят, че в крайна сметка именно гласът на пациента трябва да е най-значим. „Обикновено умиращите знаят какво им е необходимо и се чувстват по-добре, ако говорят за това“, казва Джъст.

През 2015 година шведски учени разработиха петминутен тест, който според тях позволява да се оцени адекватно вероятността човек да почине в близките пет години. Тестът се състои от 13 въпроса за мъжете и 11 – за жените.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com