11 въпроса и отговори за птиците

8576
11 въпроса и отговори за птиците
Снимка: Pixabay

Как летят птиците?

Птиците имат една основна характеристика, която ги отличава от всички други животни: пера. Тези здрави, но леки пера, в комбинация със структурата на телата им, позволяват на птиците да летят с удивителни умения и скорост. Много птици имат кухи кости, което прави телата им много леки, а мускулите, които движат крилете им, са изключително мощни. Птиците летят основно, като пляскат с криле и използват опашките си, за да управляват. Крилото на птица е много сложен инструмент, който може да се регулира по много различни начини, за да контролира скоростта, ъгъла, височината и посоката. По-широката основа на крилото (частта, която е по-близо до тялото на птицата) й дава опора, докато върхът на крилото тласка птицата напред. Начинът, по който е изградено тялото на птицата, особено формата и структурата на крилото, определя начина, по който птицата лети. Някои летят на голяма надморска височина, докато други остават ниско до земята. Някои летят бързо с малки, бързи движения на крилата, докато други пляскат с криле бавно, но силно.

Могат ли всички птици да летят?

Повечето птици летят. Те не са способни да летят само през кратки периоди, докато се линеят (естествено хвърлят старите си пера за нови). Има обаче няколко птици, които не летят, включително африканския щраус, южноамериканската нандуа и емуто, кивито и казуара от Австралия. Пингвините от южното полукълбо също не могат да летят по въздух. Те имат пера и изолация за целите на размножаването, но използват различна форма на движение: елегантните им тела се плъзгат през океана благодарение на техните подобни на плавници крила. Всички тези нелетящи птици имат крила, но в продължение на милиони години на еволюция те са загубили способността си да летят, въпреки че вероятно са произлезли от летящи птици. Тези видове може да са загубили способността си да летят поради постепенното изхабяване от употреба на крилата си. Може би са се изолирали на океанските острови и не са имали хищници; следователно те нямаха нужда да летят и да избягат от опасност. Друга възможност е, че храната е станала изобилна, премахвайки необходимостта да летите на дълги разстояния в търсене на храна.

Защо птиците летят на юг за зимата?

Птиците мигрират (преместват се редовно от едно място на друго) поради няколко причини, включително топлина и наличието на храна и вода. Много видове птици се чифтосват и гнездят в определени части на света. Повечето от тези зони са удобни само през по-топлите месеци на годината, така че когато настъпи студено време, птиците мигрират към по-топъл климат. Тези пътувания могат да бъдат дълги до хиляди мили. Например, американската златка се размножава на север от Канада и Аляска през пролетта и лятото в Северното полукълбо. По време на есента на Северното полукълбо зъбците пътуват до югоизточната част на Южна Америка, за да прекарат „зимата“ – което е летният сезон в Южното полукълбо – позволявайки на птиците да намерят много храна. Когато пролетта се върне в северното полукълбо, пътуването се обръща и птиците мигрират обратно към северните места за гнездене, за да се размножават.

Как чуват птиците?

Защо клюнът на една птица е важен?

Човките на птиците, които се различават значително по размер, форма и цвят, са важни за оцеляването на животните. Клюнът е „инструментът“, който птицата използва, за да събира и раздробява храна. Птиците също използват клюна си, за да се почистват, сърбят, събират материал за гнездене и защитават територията си. Силна, конусообразна банкнота, използвана за напукване на семена, се среща при много птици като чинки и дребноклюни. Тънки, тънки, заострени човки се срещат главно при ядящите насекоми, като коприварчето. Кълвачите имат силни човки, които образуват длето на върха, което се използва за кълване на дупки в дърветата за храна или гнезда. Колибритата имат дълги, тръбести банкноти, които използват, за да пият нектар от цветята. Въпреки че всички тези птици са различни, те имат едно общо нещо: без техните човки те не биха оцелели.

Как птиците сменят перата си?

Птиците сменят перата си чрез линеене, периодично окапване на стари пера и израстване на нови. Те правят това един до три пъти всяка година, въпреки че различните птици се линят по различно време на годината. Мъжките златки, например, се преливат от матово зеленикаво жълто до ярко жълто през пролетта. Периодичното падане на пера служи за много цели. Перата не могат да растат по-нататък и могат да бъдат износени, счупени и избледнели през годината от нормалното износване. Линеенето замества тези повредени пера и др o помага на мъжките да изглеждат привлекателни за женските, поради което по време на сезона на чифтосване се извършват много линеения.

Защо птиците често се блъскат в прозорците?

Птиците не виждат така, както бозайниците, и отражение в прозорец може да изглежда като друга птица. Повечето птици, които са активни през деня, имат очи от двете страни на главите си, което им дава широко зрително поле, но малко възприятие за дълбочина. През пролетта много птици са териториални и когато установят територии, стават агресивни и прогонват натрапниците. За съжаление, те не винаги правят разлика между собственото си отражение в прозорец (или друга отразяваща повърхност) и се опитват да прогонят това отражение. Хората понякога добавят тенти и паравани за прозорци или използват други техники, за да премахнат отраженията и да спрат птиците да се сблъскват в домовете или офис сградите им. Въпреки че птица може да се блъсне в стъкло по всяко време, поведението се наблюдава по-рядко, когато започне сезонът на гнездене.

Какво ядат птиците?

Докато някои птици ядат предимно насекоми, други, като пингвините, ядат морски дарове. Плажните птици, включително чайките, също ядат миди, но те също са чистачи, които ще ядат храна, изхвърлена от хората. Някои птици, като патици и гъски, се носят по водата, гмуркат се или се гмуркат, за да хапят растения в океани, езера и реки. Други, като грабливите птици, се спускат от небето, за да уловят и изядат малки бозайници, като мишки или зайци. Някои птици също се ловят една на друга, като големи хищни птици, включително орли и ястреби. Много птици, включително врани, сойки и свраки, ядат яйцата и малките на други. Отделните видове птици ядат храни от местната им среда, но също така са развили физически характеристики, които им помагат да събират храна. Специфични птици са се приспособили да се хранят и с растения, включително водорасли, лишеи, трева, семена от всякакъв вид и много други.

Кои птици се наричат ​​„хищни птици“?

Хищните птици, известни също като грабливи птици, са месоядни, които използват краката си, вместо клюна си, за да уловят плячка. Те имат изключително добро зрение, остър, извит клюн и мощни крака с извити, остри нокти. Хищните птици включват соколи, ястреби, орли, хвърчила, скопа и лешояди. Повечето от тези птици улавят жива плячка, включително влечуги, насекоми, риби, птици, бозайници и мекотели; мърша (мъртви и разлагащи се останки от животно) също е обект на тези птици. Като цяло грабливите птици се хранят с дивеч, който представлява средно 12 до 50 процента от собственото им телесно тегло; по-големите видове обаче ще хванат плячка със собственото си тегло или по-голяма. Например белоглави орли са виждани да носят еленчета от елени, които могат да тежат от 15 до 20 паунда (6,8 до 9 килограма).

Птиците не са безобидни – могат да бъдат и смъртоносни

Може ли орел да види мишка от две мили?

Да. Изразът „орлови очи“ е взет от царския орел, чието невероятно зрение му позволява да види заек или мишка от 2 мили (3,2 километра). За сравнение, човек не може да види същия заек от една четвърт миля (0,40 километра). Като хищна птица, орелът има очи, които са предназначени за ясно виждане през деня, от ранна утринна светлина до ранна вечер. Зеницата на орловото око не е достатъчно голяма за нощно виждане. Костният ръб над очите на орела ги предпазва от слънчева светлина и помага при ефективен лов.

Защо паунът разперва опашката си?

Паунът е мъжки индийски паун. Един възрастен паун има средно 200 пера на опашката, които се отделят и израстват отново всяка година. Когато разперва дългите си пера над опашката си, прави голямо ветрило от лъскави, синкаво-зелени перки, които имат големи очи. Те са преливащи се и съдържат много сложни шарки. Тази необикновена гледка привлича женската пауна и може да я насърчи да се размножава с него. Тези декоративни пера се наричат ​​още демонстрационни пера, защото мъжкият ги „показва“ като част от своя ритуал на чифтосване.

Колко бързо може да лети колибри?

Колибритата са много малки птици, дълги около 4 инча (10 сантиметра), с дълги клюни и езици, които използват, за да отпиват нектар от тръбести цветя. Тъй като са леки - тежат само около една десета от унция - те са умели въздушни акробати. Те могат да летят във всяка посока, дори с главата надолу, достигайки скорости до 60 мили (96,5 километра) в час. За да поддържа енергийното си ниво, колибри яде на всеки 15 до 20 минути и може да посети до 1000 цветя на ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com