Птиците не са безобидни – могат да бъдат и смъртоносни

12887
Птиците не са безобидни – могат да бъдат и смъртоносни
Снимка: БДЗП

Лекари по инфекциозни болести предупреждават за опасността от прекалено близката комуникация с птици в градските паркове и площади.

Храненето на птици в парковете е добър навик и един вид ритуал за много хора. Не всички обаче знаят и спазват необходимите предпазни мерки при контакт с пернатите. В края на краищата, безобидните на пръв поглед птички са носители на 90 патогена на различни заболявания, десет от които са така наречените зоонози: болести, предавани на хората.

Сред инфекциозните заболявания са салмонелоза, кампилобактериоза, туберкулоза, йерсиниоза, листериоза, птичи грип и псевдомониаза. Най-често срещаното заболяване е пситакоза. Причинява я микроорганизъм, който заразява по-голямата част от градските гълъби.

Лекарите са категорични в твърдението си, че болестите, предавани на хората от птици, могат да бъдат фатални. Според статистиката, 1% от случаите умират от пситакоза, а 3,5% от птичи грип.

Всяка една птица може да представляват опасност: домашни, декоративни, екзотични и, разбира се, традиционни обитатели на градските улици - гълъби, гарвани, врабчета и синигери.

Как протича инфекцията?

Според експерти, при самите птици болестта протича под формата на чревна инфекция или е безсимптомна. Хората се заразяват чрез въздушни капчици, храна или прах - чрез вдишване на този прах, съдържащ изсушени частици екскременти от птици.

Инкубационният период е от 7 до 14 дни. Заболяването винаги започва остро: с треска, главоболие и болки в мускулите, слабост, гадене. Телесната температура достига 38-39 градуса, силни болки в гърлото, кръста и сухата кашлица са тревожни.

На 8-12-ия ден, заразен човек развива пневмония, вероятно увеличаване на лимфните възли, както и черен дроб с нарушени функции. През втората седмица температурата се нормализира, но слабостта и интоксикацията продължават един месец. При някои заразени се появява втора вълна от треска и симптомите се повтарят.

При хора със слаб имунитет заболяването може да стане хронична, затова е важно да ви прегледа лекар навреме. Лечението е болнично с антибиотици.

Освен болести, птиците носят и опасни насекоми - буболечки, бълхи, кърлежи, както и паразити и хелминти, като криптоспоридиоза и аскаридоза. Те живеят както на самите птици, така и в гнездата им, от които се преместват в жилищни сгради, представлявайки заплаха за здравето.

Как можете да предотвратите инфекцията?

За тези, които са свикнали и обичат да хранят птици, трябва да вземат някои предпазни мерки. На птиците не трябва да се позволява да седят на ръце и рамене, да докосват лицето ви. Трябва да хвърлите храната на земята или в специални хранилки.

Забранено е да се вдигат и докосват болни птици - тези, които изглеждат летаргични, с насълзени очи и отказват да се хранят. Основното правило за превенция е измиването на ръцете със сапун и вода. Мръсните ръце не трябва да докосват лицето, очите и носа, нито да се храните с тях.

Медиците също така препоръчват мокро почистване със силни дезинфектанти на первази на прозорци или балкони, където са кацали птици. В този случай трябва да работите с ръкавици и да използвате медицинска маска, за да не вдишвате прахови частици с патогени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com