12 фрази, които умните хора не използват в разговор

9986
12 фрази, които умните хора не използват в разговор
Снимка: Pexels

Умните хора предпочитат да следят речта си, защото разбират добре силата на думите. Ето няколко фрази, които трябва да избягвате. Те ви карат да изглеждате глупав.

"Аз съм умен"

Умните хора не трябва да се хвалят с IQ, защото разбират, че действията говорят по-силно от думите. Умът се проявява в различни форми и фактът, че другият човек не е на една и съща дължина на вълната с вас, не го прави по-малко интелигентен от вас.

"Няма нужда да казвам"

Започвайки речта си с тази фраза, вие насърчавате другите хора да ви игнорират.

"Без обида, но..."

Обикновено, като изричате тази фраза, вие се подготвяте за възможна атака. И по-често вашият събеседник също разбира това.

"Не мога"

Когато си кажем, че не можем да направим нещо, ние автоматично се настройваме за провал. Вместо да казвате „Не мога“, опитайте се да намерите начин да ги промените на „Мога!“.

"Това не е моя вина"

Вместо да се прави на жертва, умният човек ще поеме отговорност за ситуацията и нейния изход. Той използва провала си, за да избере друг път и ще продължи да преследва целта.

"Не е честно"

Животът не е справедлив, но когато кажеш тази фраза, изглежда, че вярваш, че така трябва да бъде. Това от своя страна те кара да изглеждаш глупав и незрял.

— Колкото до... ти също си...!

Като пример можете да цитирате редовете „Що се отнася до жена, ти си твърде силен“ или „Що се отнася до мъж, ти си твърде нежен“.

"Не ми пука"

Умните хора се грижат. Те са много състрадателни и затова не използват фрази като "Каква е разликата?" или "Не ме интересува!" Вместо това те проявяват съпричастност, състрадание и винаги вземат предвид чувствата на другите хора.

"Изглеждаш …"

Умните хора разбират, че грубите коментари като „Изглеждаш стар“ или „Ти си дебел“ носят повече вреда, отколкото полза. Такива фрази са обидни и крайно неподходящи. Вместо да посочвате колко зле изглежда другият човек, опитайте се да определите дали е добре.

„Всичко трябва да бъде направено перфектно“

Съвършенството не съществува и умните хора го знаят. Няма нищо лошо в стремежа към идеала, но ако се опитвате да изпълните нереалистичен стандарт, тогава сте обречени на провал от самото начало.

"Интелигентен човек би разбрал"

Ако мислите, че другите хора са глупави, защото не ви разбират, тогава в крайна сметка само ще направите себе си пълен глупак.

"Всички го правят"

Ако си спомняте всичко, което майка ми ми каза като дете, тогава любимата й фраза беше: „Ако всички скачат от моста, ще скочиш ли и ти?“. Колкото и наивно да звучат тези думи, те не са загубили своята актуалност днес. Често пъти, ако някой направи нещо, не е нужно сляпо да повтаряте едно и също нещо. Умните хора разбират, че е необходимо критично мислене, за да поставите под въпрос текущата тенденция и мотивите на тълпата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com