12 сезонни зеленчуци и плодове, които трябва да ядете точно сега (ЧАСТ I)

19725
12 сезонни зеленчуци и плодове, които трябва да ядете точно сега (ЧАСТ I)
Снимка: https://pixabay.com/

Какво знаете и не знаете за сезонните зеленчуци и плодове. Кои са, как да ги разпознаваме и защо точно сега да консумираме? Предлагаме ви да разберете тук:

В супермаркетите може да откриете всякакви продукти по всяко време на годината. Затова много хора не мислят за ползите от зеленчуците и плодовете, които се отглеждат сега. И напразно. Изследванията са доказали предимствата на сезонните храни многократно. Те узряват без добавяне на нитрати, пестициди и излишни торове. Такива зеленчуци и плодове се доставят от най-близките до купувача региони; не е необходимо да се третират със защитен синтетичен восък, увеличавайки срока на годност. Витамини като A, E, C и D се натрупват в организма, така че е време да се запасите с тях преди есенния студ.

Репичка

Репичките се ядат сурови и се добавят към салати. Съдържа глюкозинолати, противовъзпалителните вещества, намиращи се в броколи, както и много витамин С, Е и фолати. Това е диетичен продукт с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри. По-добре е да ядете репички 10-15 минути след като сте го разтрили или нарязали: през това време от глюкозинолатите се образуват активни изотиоцианати. Те са най-мощните противовъзпалителни средства.

Краставица

Плодът, който лекува 100 болести

Бeзcпoрнo тoвa, кoeтo ядeм мнoгo oпрeдeля здрaвocлoвнoтo ни cъcтoяниe. Oкaзa ce, чe имa и eдин вкуceн плoд, кoйтo върши чудeca c тялoтo...

Зеленчукът е 95–97% вода и съдържа много полезни вещества: витамини В1, В2, В3, А, С, калций, желязо, фолиева киселина и магнезий. Богат е на галова, кумарова, канелена и кофеинова киселини - силни антиоксиданти. Краставиците, разбира се, няма да покрият дневната нужда от тези вещества, те просто не могат да се консумират в такива количества. В краставиците практически няма захар, а калоричността на един зеленчук е около 1% от дневната стойност.

Морков

В допълнение към ползите му за зрението, зеленчукът поддържа красотата на кожата. Тази негова роля се дължи на високото съдържание на витамин А. По-добре се усвоява с мазнини, затова добавено гръцко кисело мляко или заквасена сметана към салата с моркови ще го направи отлична храна. Храненето със сезонни моркови също помага в борбата с възпалението. Изследване от 2018 г. потвърждава, че консумацията на един морков дневно намалява риска от внезапни сърдечни пристъпи при възрастни с до 60%.

Тиквени зеленчуци

Може да се наслаждавате на ястия с тиква до късна есен, а сега е сезонът на нейните „събратя“ от същата зеленчукова група: тиква, тикви и тиквички. Тези продукти се усвояват лесно от организма (те имат по-малко груби диетични фибри), поради което са подходящи за малки деца и хора с храносмилателни разстройства. Те са с високо съдържание на каротеноиди, зеаксантин и лутеин, които помагат за поддържане на зрението и предотвратяват развитието на катаракта. Тиквените зеленчуци са с ниско съдържание на калории и това ги прави отлични помощници за отслабване.

10 храни, от които сърцето ви се нуждае

Избягването на бърза храна и мазното не е достатъчно. За да поддържате сърцето си здраво, трябва да си набавите и храни, от които то се...

Патладжан

Този зеленчук расте през август и е отличен за зеленчукова яхния. Последното е микс от здравословни зеленчуци - картофи, чушки, домати и, разбира се, патладжан. Съдържа малко калории и много фибри, както и калций, магнезий, натрий, калий, фосфор, желязо, витамини В1, В2, В5, РР. Последното е никотинова киселина, която се съдържа в патладжанът. Така той е полезен за тези, които искат да се откажат от тютюнопушенето: витаминът намалява желанието за цигари.

Цвекло

Рубиновите плодове са част от сезона до средата на октомври. От тях се прави популярният борш. Това е ястие, което може да се приготвя и извън сезона. Между другото, бетацианинът, силно противовъзпалително вещество, им придава цвят. Цвеклото съдържа фолиева киселина, витамини В1, В2, Р, С и РР, понижава холестерола в кръвта и помага на черния дроб да се бори с токсичните вещества. Бетаинът в зеленчука намалява риска от атеросклероза, остеопороза и болест на Алцхаймер.

Следва продължение…

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Защо Гергьовден е "Ден на храбростта и Българската армия"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com