15 интересни факта за Айфеловата кула

6172
15 интересни факта за Айфеловата кула
Снимка: iStock/Guliver

На 31 март 1889 г. Айфеловата кула е открита за обществеността. Ето някои неща, които може би не знаете за известния френски паметник.

1. КУЛАТА Е ПОСТРОЕНА КАТО ВХОДНА АРКА ЗА СВЕТОВНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ ПРЕЗ 1889 Г.

За да отбележи 100-годишнината от Френската революция, през 1889 г. в Париж се провежда Световното изложение. Надявайки се да бъдат включени в този престижен проект, художници от цялата страна изпращат планове за структура, която да маркира входа на панаира на Марсово поле - обществен парк в центъра на Париж.

2. ТЯ Е ПРОЕКТИРАНА И ПОСТРОЕНА ОТ ФИРМАТА EIFFEL ET COMPAGNIE

Поръчката е възложена на консултантска и строителна фирма, собственост на Густав Айфел, строителен инженер, специализиран в метални конструкции. В началото на 80-те години на XIX в. Айфел работи и по виадукта "Гарабит" - мост в планинския регион Централен масив във Франция, който по онова време е най-високият мост в света. Друг известен негов проект е вътрешното скеле на Статуята на свободата.

Светлинни надписи по Айфеловата кула подкрепиха протестите в Иран (ВИДЕО)

3. ГУСТАВ АЙФЕЛ ОТХВЪРЛЯ ПЪРВОНАЧАЛНИЯ ПРОЕКТ

Основният проектант на кулата е един от служителите на Айфел, старши инженерът Морис Коечлен. Инженерът Емил Нугиер и ръководителят на архитектурния отдел на компанията Стивън Совестър също са били консултирани. След като преглежда първоначалните скици на Коечлин, които според Айфел са твърде минималистични, архитектът нарежда на Коечлин да включи повече детайли и разцветки в своя нов проект. Айфел одобрява окончателния проект през 1884 г.

4. ПРОЕКТЪТ ИЗИСКВА МНОГО МЕТАЛ 

Триста стоманолеяри прекарват две години, два месеца и пет дни от 1887 до 1889 г., за да построят кулата. Те използвали повече от 18 000 отделни метални части, 2,5 милиона нита и 40 тона боя.

Айфеловата кула е пред разпад, ще се срути без спешен ремонт

5. ПЪРВОНАЧАЛНАТА Ѝ ВИСОЧИНА Е БИЛА НАД 300 МЕТРА

При завършването ѝ през март 1889 г. кулата е висока 300 метра. Изненадващо е, че това измерване не е статично: Студеното време може да свие кулата с до 15см.

6. ДО 1930 Г. КУЛАТА Е БИЛА НАЙ-ВИСОКАТА ПОСТРОЙКА В СВЕТА

В продължение на 41 години Айфеловата кула е била по-висока от която и да е сграда или постройка в света, докато не е била надмината от сградата Крайслер в Ню Йорк, чиято височина е била 320 метра. Само година по-късно Емпайър Стейт Билдинг става най-високата сграда в света – малко над 440 метра, включително кулата. 

Айфеловата кула светна в цветовете на Украйна (ВИДЕО)

7. СРЕЩУ КУЛАТА ПРОТЕСТИРА 300-ЧЛЕНЕН КОМИТЕТ

Под ръководството на писателите Ги дьо Мопасан и Александър Дюма-младши, както и на стотици други творци и интелектуалци, е подписана петиция срещу проекта, която е изпратена до парижкото правителство. Те наричат Айфеловата кула "безполезна и чудовищна", но протестите им остават без внимание.

8. КУЛАТА ВЕДНАГА СЕ ПРЕВРЪЩА В ХИТ СРЕД ОБЩЕСТВЕНОСТТА

Въпреки петицията, Световното изложение през 1889 г. се смята за голям успех, до голяма степен благодарение на внушителното присъствие на кулата. Близо 2 милиона души посещават Айфеловата кула по време на панаира и харчат 1,4 милиона долара за билети, което прави панаира през 1889 г. един от малкото, които действително са на печалба.

9. АЙФЕЛОВАТА КУЛА ИЗДЪРЖА НА СИЛНИ ВЕТРОВЕ

Айфел, известен експерт по аеродинамика, и неговият екип проектират кулата така, че да издържа и на най-силните ветрове и никога да не се клати повече от 10см.

Колко тежи Айфеловата кула?

10. КУЛАТА ИМА ТРИ НИВА

Седемте милиона души, които посещават Айфеловата кула всяка година, могат да се изкачат до три различни части на кулата на три различни височини. Първото ниво е високо 57 метра и включва зона за наблюдение, магазини за сувенири, изложби за история и изкуство, павилион на открито, бирария "Мадам" и прозрачен под.

Вторият етаж, на височина 115 метра, включва друга зона за наблюдение, магазини и ресторант "Жул Верн", отличен със звезда "Мишлен". Най-горното ниво предлага невероятна гледка на височина 275 метра и бар за шампанско, историческа възстановка на кабинета на Айфел и панорамни карти за разпознаване на парижките забележителности долу.

11. ЕДИН СМЕЛЧАГА Е АРЕСТУВАН ЗА ТОВА, ЧЕ СЕ Е СПУСНАЛ С ВЕЛОСИПЕД ПО СТЪПАЛАТА НА АЙФЕЛОВАТА КУЛА

През годините кулата е привличала своя дял от каскади. Само един от примерите е Пиер Лабрик, велосипедист, журналист, парашутист и ветеран от Първата световна война, който през 1923 г. се спуска с велосипед по стълбите ѝ. 

12. КУЛАТА СЕ БОЯДИСВА НА ВСЕКИ СЕДЕМ ГОДИНИ

Около 60 тона боя са необходими за освежаването на паметника, който е собственост на град Париж и се експлоатира от обществена компания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com