2 често срещани грешки при оказване на първа помощ след изгаряне

1915
2 често срещани грешки при оказване на първа помощ след изгаряне
Снимка: iStock

На всеки се е случвало да се изгори на печката, да се залее с горещо олио или направо да пострада от истински огън. В такива моменти осъзнаваме, че не знаме как да реагираме и какво да направим с раната веднага след изгарянето. Някои хора в стремежа си да облекчат болката, третират изгореното по изключително грешен начин.

Сергей Ковальов, спасител от международен клас и ръководител на училището по безопасност на WST, сподели кои са основните грешки, допускани в подобни ситуации. По думите му първата помощ при термични изгаряния е охлаждане на увреденото място под течаща вода. Трябва да правите това минимум 10-15 минути.

Основната грешка на пострадалите е, че изгарянето се охлажда много малко: буквално 2-3 минути, докато болката премине, споделя експертът в свое интервю.

Факт е, че при контакт с горещата повърхност на тъканната клетка, освободената енергия продължава да се разрушава. Следователно задачата на жертвата е да се отърве от нея възможно най-скоро. Водата, поради високата си топлопроводимост, абсорбира тази енергия добре.

Втората грешка при изгарянията е използването на Де пантенол. Първоначално този инструмент е създаден с цел възстановяване на засегнатите тъкани - изгаряния, които отдавна са охладени.

Де пантенолът е средство за регенерация, идеално възстановява тъканите, но нанасянето на пяна или мехлем веднага след изгаряне е голяма грешка, твърди експертът. Според него, покривайки мястото на изгаряне с Де пантенол, само се влошават нещата. Това се дължи на факта, че "капачката" пяна или мехлем затваря изгарянето, създавайки ефекта на термос, причинявайки още по-травматично засягане на тъканта.

Ако няма течаща вода, но наблизо има езерце или река, можете да потопите изгореното там и да създадете ефект на движение. Освен това, за първа помощ, можете да използвате специални гелове или кърпички, които са напоени с гел. Продават се в аптеките.

Добре е предварително да сте информирани как се постъпва при изгаряне и да имате наблизо нужните ви за първа помощ медикаменти. Никога не правете нищо на своя глава, за да не утежните и без това лошото положение. Дори е по-удачно да се обадите на телефона за спешна помощ, където ще ви свържат с компетентен медик. Не оставяйте изгореното без надзор и грижа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Как се пише: убедително или обедително?
Как се пише: убедително или обедително?

Думата се изписва правилно по следния начин - убедително, също и убедителен, убедителна, убедителни. Как се пише: обяснение или обеснение? Примери:  Моят...