20 много богати на магнезий храни

71217
20 много богати на магнезий храни
Снимка: Pixabay

Магнезият е сред най-важните за цялостното здраве и благосъстоянието на организма електролити. Съдържа се основно в костите, меките тъкани, мускулите и само 1% се среща в кръвта. Липсата на магнезий има негативно въздействие върху функционирането на редица тъкани, органи и системи в тялото, тъй като той участва в редица жизнени процеси.

Кой е най-добрият магнезий за сърцето

Колко време трябва да се приема магнезий

Kога се пие магнезият - сутрин или вечер?

Какви са ползите от магнезия?

Значима е ролята на магнезия за всички жизнени системи. Той участва в стотици жизненоважни биохимични реакции в тялото. Доказано е участието на магнезия и ползата му в:

- контракциите и дейността на мускулите,

- функционирането на сърцето и поддържането на сърдечно-съдовата система,

- регулирането на кръвното налягане и поддържането му в нормални граници,

- производство на клетъчна енергия,

- синтеза на митохондриите и протеините,

- метаболизма на костите,

- подобряване на функционирането на имунната система чрез активиране на макрофагите,

- поддържане на нормалното функциониране на нервната система, паметта и психическата устойчивост,

- нормалните функции на стомаха и червата,

- инсулиновата обмяна,

- клетъчното делене и др.

Магнезият е полезен и при диабет тип 2, хора с тежка степен на затлъстяване, метаболитен синдром, атеросклероза, хронични възпалителни процеси. Минимизира риска от инсулт, повлиява благоприятно остеопорозата и повишава костната плътност, регулира производството на мелатонин и подобрява качеството на съня, намира приложение при болки, спазми и неприятни симптоми, свързани с предменструалния период. Минералът е необходим  и на пациенти с ХОББ, астма, болести на дихателната система, запек, намалени когнитивни функции.

Кой е най-добрият магнезий за сърцето

Основните признаци, по които може да отличите магнезиевия дефицит в организма са:

  • неритмична сърдечна дейност, проблеми, свързани с функционирането на сърцето и съдовете, аритмии, ускорен сърдечен ритъм,
  • усещане за мравучкане, скованост, изтръпване в крайниците,
  • мускулни спазми, фастикулации – потрепвания, крампи,
  • мускулна слабост,
  • депресия или превъзбуда,
  • гърчове, загуба на съзнание,
  • мигрена
  • нарушение в обмяната на веществата,
  • затрудения в отделителните функции,
  • проблеми със съня и др

При тежък дефицит на магнезий се препоръчва прием на таблетки – лекарствена форма, а при опасен дефицит – в инжекционна форма, тъй като острият и продължителен тежък недостиг е опасен не само за здравето, но и за живота.

Страдащите от по-лек дефицит могат да набавят липсващото количество с промени в диетата и менюто. Редица храни доставят на организма високи дози магнезий и могат да помогнат за преодоляване на дефицита.

Кой са 20-те най-богати на магнезий храни?

1. Оризови трици

Те са сред първенците, когато говорим за съдържание на магнезий. Само 100 гр. от тях са достатъчни, за да си набавим около 800 мг. от минерала – почти двойно на препоръчителната дневна доза за възрастен в добро здравословно състояние.

2. Пшеничени трици

100 гр. от тях доставят цели 600 гр. магнезий – идеална храна за хората с магнезиев дефицит. Това ги нарежда на второ място сред храните, богати на магнезий.

3. Тиквено семе

Леко, полезно за здравето, пълно с витамини и минерали, то е способно да осигури на тялото цялата нужна дневна доза магнезий. Само 60 гр. от тиквеното семе са напълно достатъчни, за да покриете дневната нужда от минерала. Това прави тиквеното семе първи избор на храна на магнезиев дефицит.

4. Ленено семе

100 гр. от продукта доставя на организма почти цялата нужна дневна доза магнезий. Може да поръсвате с него салатата или киселото си мляко, както и да го добавяте в различни ястия и печива.

5. Шафранови ядки

Наред с полезните мазнини, цинк и витамини от група Б, които съдържат, шафрановите ядки са и сред най-богатите на магнезий храни – почти 400 мг. на 100 гр.

6. Сусам и чия

Близки по съдържание на магнезий до шафрановите ядки са сусамът и семената от чия.

7. Семките на динята

Обикновено чистим разхлаждащия и хидратиращ вкусен плод от семките, но е добре да ги консумираме. Те са изключително богати на магнезий и доставят на организма ценни вещества.

8. Спанак

Богат на магнезий, той помага за преодоляване на недостига в организма. 20% от дневната доза магнезий може да си доставите само със 100 гр. спанак. Повечето от зелените зеленчуци са богати на магнезий. Минералът се съдържа и в броколи, зеле. Може да разнообразявате дневното си меню с ястия и салати от посочените, за да преодолеете недостига.

9. Ядки

Бадемите, бразилският орех, фъстъците, кашуто са ядки, които съдържат високи дози магнезий. Добавянето им към менюто ви в суров или печен вид, под формата на тахан, крем, паста, объркани с мед или просто поръсени върху чаша с мляко – те са идеална закуска, която зарежда с енергия и доставя ценни минерали и витамини на тялото, сред които в най-високи дози е магнезият. Само 30 гр. кашу доставят на тялото почти 100 гр. магнезий.

10. Боб и соя

Тези варива са чудесен източник на магнезий. Консумирайте бобена яхния, за да доставите минерала на организма си.

11. Черен шоколад

Наред с диетични, ниско калорични и растителни продукти, богат на магнезий е и шоколадът. Това важи особено за черния шоколад. Високото съдържание на какао в него го прави ценен източник на благотворния минерал и е наслада за душата и небцето. Именно какаото е онова, което доставя на тялото минерала. Само  4-5 квадратчета от тъмната сладост доставят на тялото дневната нужна доза магнезий. Сладостта е богата и на антиоксиданти, които неутрализират вредните свободни радикали и предпазват клетките от увреждащото им действие.

Колко време трябва да се приема магнезий

Безспорно магнезият е един от минералите, от които тялото ни се нуждае, ако искаме да функционира правилно и да имаме здрав имунитет. Л...

12. Авокадо

Плодът е богат на здравословни мазнини, витамини и минерали, които са от съществена полза за здравето. Сред тях в големи количество е магнезият. Едно авокадо съдържа около 60 гр. магнезий.

13. Грах

Яхнията от вкусния зеленчук ще ви снабди с щедри дози от минерала. В него ще откриете и ценни фибри и аминокиселини.

14. Банан

В бройка от вкусния, хранителен плод ще откриете 30-40 гр. магнезий. Това го прави добър избор за профилактика на дефицит.

Kога се пие магнезият - сутрин или вечер?

Ако човек иска тялото му да функционира правилно, то той трябва да си набавя всички онези минерали и витамини, които са с фундаментално...

15. Фурми

Вкусните и полезни фурми са идеален начин за подобрите общото здравословно състояние, да утолите глада си за сладко без вреда за фигурата и да доставите на тялото ценния минерал.

16. Смокини

Вкусни, ароматни, сладки, пълни с витамини, смокините също се нареждат сред 20-те храни с най-високо съдържание на магнезий.

17. Пълнозърнести храни и брашна

Важно при тях е да са отгледани от почва, която е богата на магнезий, плодородна и отпочинала. Ако почвата е бедна, храните, които е отгледала, няма да са толкова богати на минерала, колкото се очаква.

Как да се справите с недостига на магнезий?

Дефицитът на магнезий значително влошава качеството на живот и може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Магнезият е ключов ми...

18. Стафиди

Подобно на фурмите, сушените плодове и най-вече стафидите са пълни с магнезий. Те задоволяват и нуждата за сладко, без да товарят организма със захар и вредни съставки.

19. Тофу

Храна, предпочитана от вегетарианците, тъй като е богата на протеини, тя е полезна и за страдащите от магнезиев дефицит. 100 гр. съдържат цели 13% от дневната доза минерал.

20. Сьомга

Като цяло рибите са богати на магнезий особено тлъстите риби. Сред тях най-богата на минерала е сьомгата. Тя съдържа и Омега-3 мастни киселини, както и витамини от групата Б.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да проверим гъбите дали са отровни?

Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com