3 неща, които не трябва да добавяте в кафето, защото са вредни за червата

2993
3 неща, които не трябва да добавяте в кафето, защото са вредни за червата
Снимка: iStock

Кафето е любима напитка, на която милиони хора по света се наслаждават заради богатия ѝ вкус и стимулиращия ѝ ефект. Въпреки това някои често срещани практики за добавяне на съставки към кафето може да не са толкова благоприятни за червата ви, колкото си мислите. Макар че личните предпочитания варират, ето три неща, които може би трябва да избягвате да добавяте в кафето си, за да насърчите здравето на червата:

Изкуствени подсладители

Много хора избират изкуствени подсладители, за да намалят калориите или да контролират приема на захар в кафето си. Тези заместители на захарта обаче, като аспартам, захарин и сукралоза, могат да окажат отрицателно въздействие върху здравето на червата. Проучванията показват, че изкуствените подсладители могат да променят състава на чревната микробиота - общността от микроорганизми, живеещи в храносмилателния тракт.

Промените в чревната микробиота могат да имат отражение върху цялостното здраве, включително върху метаболизма и имунната функция. Освен това някои хора могат да изпитат стомашно-чревен дискомфорт, подуване на корема или газове, когато консумират изкуствени подсладители, които могат да се изострят в комбинация с киселинността на кафето.

Лекар разкри кой НЕ трябва да пие кафе в жегата

Млечни или немлечни кремове с добавки

Кремовете са популярен избор за тези, които искат да добавят богатство и мекота към кафето си. Въпреки това някои търговски кремове, както на млечна, така и на растителна основа, често съдържат добавки като емулгатори, консерванти и изкуствени аромати. Тези добавки могат да нарушат баланса на чревната микрофлора и потенциално да доведат до възпаление на храносмилателната система.

Освен това някои хора могат да бъдат чувствителни към лактозата в млечните кремове и да изпитват храносмилателни проблеми като подуване на корема и дискомфорт. Изборът на естествени, минимално преработени алтернативи или консумирането на черно кафе може да е по-добър избор за тези, които искат да дадат приоритет на здравето на червата.

Прекомерни количества захар

Макар че сладкото може да подобри вкуса на кафето, прекомерният прием на захар може да допринесе за различни здравословни проблеми, включително свързани с червата. Голямата консумация на захар е свързана с нарушаване на баланса на чревните бактерии, което насърчава растежа на вредните микроби и същевременно намалява полезните.

Колко лошо е да се пие кафе на празен стомах?

Освен това диетата с високо съдържание на добавени захари може да допринесе за възпаление и да увеличи риска от заболявания като синдром на раздразнените черва (IBS) и възпалителни заболявания на червата (IBD). Избирането на умерени количества естествени подсладители като мед или кленов сироп или постепенното намаляване на приема на захар може да помогне за поддържането на по-здрави черва.

Докато се наслаждавате на ежедневната си чаша кафе, е важно да внимавате за добавките, които включвате. Изкуствените подсладители, сметановите продукти с добавки и прекомерното количество захар могат потенциално да навредят на здравето на червата ви. Изборът на естествени и минимално преработени алтернативи, заедно с балансирана диета, може да допринесе за по-здрава храносмилателна система, като същевременно ви позволи да продължите да се наслаждавате на любимата си кофеинова напитка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com