3 уникални астрономически събития от септември 2023 г., които не искате да пропуснете

6433
3 уникални астрономически събития от септември 2023 г., които не искате да пропуснете
Снимка: iStock

Първият месец на есента ще зарадва не само с относително топло време, но и със забавна астрономия. Комети, планети и съзвездия - какво е специалното в небето през септември.

В допълнение към астрономическите събития, които не можем да видим лично, същото ретроградно движение на Меркурий, има и такива, които имаме късмета да уловим. Излизайки късно вечер или рано сутрин и вдигайки глава към небето, можете да се насладите на безпрецедентна красота. Едно от събитията, които ще ви спрат дъха, ще бъде осветеният Млечен път. Тази есен той се простира на югозапад и продължава на североизток, като гори особено ярко в нощите на септември 2023 г. Но това не е цялата красота, която може да се улови с един поглед.

Ретрограден Меркурий през август 2023 г.: Какви промени в живота да очакват всички зодиакални знаци

Гигантски планети в небето през септември 2023 г

През целия септември 2023 г. Сатурн ще свети ярко над южния хоризонт. Намира се там в съзвездието Водолей и е подчертано заради сравнително близкото си разстояние от Слънцето. От гледна точка на астрологията гигантската планета Сатурн с нейните пръстени е "звездният бригадир". Светилото стриктно следи изпълнението на нашите задачи и наказва, ако някой мързелува дълго време.

Венера - планетата на любовта - също може да се види на септемврийското небе, но по-близо до зората. Насочете погледа си на изток, там ще блесне светилото. Най-добрият период за наблюдение на Венера според астрономите ще бъде 21-24 септември, когато планетата ще бъде в съзвездието на зодиакалния знак Рак, а след това веднага ще премине в съзвездието на зодиакалния знак Лъв - след 25 септември 2023 г.

Юпитер, който започна своето ретроградно движение на 4 септември, ще грее особено силно от съзвездието Овен. За да намерите планета в нощното или сутрешното небе, трябва да погледнете към югоизточния и южния хоризонт.

Ретрограден Юпитер 2023: Кога ще започне и как ще ни засегне

Есенни съзвездия през септември 2023 г.

Ако не знаете, разпръскването на ярки точки в небето, които образуват съзвездия, е сравнително сезонно явление. Земята е в различни позиции в своята орбита, докато се движи около Слънцето, така че моделите следват един след друг. С настъпването на септември на нощното небе ще бъде възможно да разгледаме тези съзвездия, които не са били видими през лятото.

Например, Цефей ще свети по-ярко, чието разпръскване на звезди може да се намери близо до зенита. Недалеч, ако погледнете на североизток, ще се натъкнете на звездите от съзвездието Персей. До тях е грациозно разположена известната и красива Касиопея.

Кометата C/2023 P1 през септември 2023 г.

Друго почти уникално събитие в нощното небе на септември 2023 г. ще бъде кометата C/2023 P1 или Нишимура. Тя ще се доближи най-много до Земята на 13 септември. При късмет и хубаво време това красиво астрономическо събитие може да се види дори с просто око. Според експерти в тази област опашката ѝ по яркост ще бъде същата като на съзвездието Касиопея. Между другото, тази комета беше открита наскоро - на 12 август тази година - от японския астроном Хидео Нишимура, на когото е кръстено небесното тяло. Хванете Нишимура от 12 до 18 септември в нощното небе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com