4 основни професионални умения, от които всеки се нуждае, но не всеки притежава

1034
4 основни професионални умения, от които всеки се нуждае, но не всеки притежава
Снимка: iStock/Guliver

Когато мислим за кариерата си, ние сме склонни да се фокусираме върху вида работа, която вършим, индустрията, в която се намираме, или заплатата, от която се нуждаем. Всичко това са важни фактори, които трябва да имате предвид, но всички те са фокусирани върху съдържанието. Те са частта „какво“ от вашия трудов живот, а не пълната картина на това какво прави една кариера удовлетворяваща. Това, което често се пренебрегва, е важността на планирането на начина, по който се появявате на работата си.

Появата не е свързана с работата, а с това как се държите на работа. Това означава предприемане на конкретни и умишлени действия за подпомагане и поддържане на удовлетворяваща кариера. И за да се покажете ефективно, трябва да развиете определен набор от умения.

Въпреки че списъкът не е изчерпателен, по-специално четири критични умения ще увеличат способността ви да се държите по начини, които създават положителни взаимодействия на работното място, независимо от съдържанието на работата ви. А положителните взаимоотношения на работното място водят не само до по-голямо удовлетворение от работата ви, но те ви правят по-добри в това, което правите.

Поставете граници и се придържайте към тях

Някои работни места се гордеят със следването на мантрата „без болка няма печалба“. Мнозина се придържат към убеждението, че безкрайната работа и достъпността ден и нощ води до успех. Тази представа, че трябва да страдате, за да успеете, трябва първо да бъде отучена.

Как да спрете да губите време и да бъдете по-продуктивни?

Вместо това, въведете практики, които защитават вашето благополучие. Правете съзнателни малки почивки, за да възстановите енергията си през целия ден. Махнете се от работното си място, раздвижете се и общувайте с колеги. Поставете граници за началото и края на работния ден и се придържайте към тях.

Знайте кога да говорите и как да приемете обратна връзка

Когато възникнат разногласия или трябва да се вземат решения, най-лесният подход е да мълчите. Всички сме го правили. Понякога е така, защото вярвате, че вашите идеи ще бъдат отхвърлени. Друг път може да е от безразличие или нежелание да се поемат допълнителни отговорности. Проблемът е, че когато мълчите, вие ограбвате шефовете и колегите си от уникалната си гледна точка.

Но изказването означава също да се научите да приемате обратна връзка. Бъдете готови да се учите от другите и се тревожете по-малко за това какво мислят те за вас. Това умение не е лесно за развиване, но е важно: ако вашите идеи бъдат отхвърлени, опитайте се да разберете защо и продължете напред. Ако сте в среда, в която не можете да направите това, това може да е знак, че работата не е подходяща, но не можете да знаете това, докато наистина не поемете риска и не говорите.

Предпочитайте решаването на проблеми и гъвкавостта пред оплакванията

Гледането на проблемите като нещо, което трябва да бъде решено, вместо нещо, за което да се оплаквате, е в основата на удовлетворяващата кариера. Обратно, оплакването и клюките ни спират и ни държат фиксирани за момент. Не можете да стигнете до никъде, ако сте обсебени от лоша ситуация. Това не означава, че не можете да се оплаквате от време на време.

Учени разкриха защо хората над 40 години трябва да работят по-малко

Една стратегия за излизане от оплакването е да се търсят други перспективи. Ако сте раздразнени от колега относно начина, по който общува, помислете, че неговият опит, умения и стрес може да влияят на поведението му. Търсенето на други гледни точки ви помага да изградите емпатия.

Свържете се с вашите ментори

Менторите могат да бъдат от полза за вашата кариера по безброй начини. Те предоставят полезни съвети за навигиране в трудни ситуации, могат да въведат нови контакти във вашата мрежа и ще ви държат отговорни за кариерните ви цели.

Но истинското умение е да намериш потенциален наставник. Тежестта върху вас е да установите наставнически взаимоотношения, а не да чакате някой да падне в скута ви. Това означава, че трябва да развиете ясно разбиране за това, което искате да научите от ментор, да съобщите на приятели и колеги, че търсите такъв, да изградите връзка с този човек и след това да продължите срещите си с него .

Изграждането на кариера е много повече от работата, която вършите, или дори индустрията, която сте избрали. Става въпрос и за взаимоотношенията, които изграждате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com