4 сигурни начина за повишаване на самочувствието

4508
4 сигурни начина за повишаване на самочувствието
Снимка: Pexels

Много зависи от това колко сте уверени в себе си: какви са вашите семейни отношения, какъв успех постигате в работата и как вървят нещата в личния ви живот. Нека да разберем как да спечелим самочувствие стъпка по стъпка.

Нашето емоционално състояние и качество на живот зависи от това как се чувстваме вътрешно и как се идентифицираме в обществото. Ако всеки ден се фокусирате само върху недостатъците си, едва ли ще сте доволни от живота си и от себе си. Но има добра новина - това може да се поправи. 

Развивайте силните си страни

Още: Как да спрете да се срамувате от тялото си?

Още: Как да спрете да се срамувате от тялото си?

Не се фокусирайте върху слабите. Определено знаете как да направите нещо по-добре от другите. Запомнете и запишете силните си страни на хартия или в телефона си, така че списъкът да е винаги под ръка и да можете да се подкрепите с него по всяко време. 

Не бива да се опитвате да бъдете най-добрият и да преследвате призрачен идеал. Ето това ни комплексира. Във вашия арсенал вероятно имате такива качества като благоприличие, способността винаги да държите на думата си, да разбирате определена област по-добре от другите или да готвите определено ястие по-добре от всеки друг.

Развивайте се и не забравяйте да запишете постиженията си, за да можете да видите разликата между „беше“ и „стана“. Четете повече, пътувайте, научавайте много нови неща, бъдете социално активни. Хората, които винаги се развиват, нямат време за душевни изследвания и самобичуване.

Още: Тези женски зодии са с най-ниско самочувствие

Мислете позитивно

Още: Тези женски зодии са с най-ниско самочувствие

Където са вашите мисли, там е вашата енергия. Където е вашата енергия, има живот. Ако сте заобиколени от недоволни хора, скоро и вие винаги ще бъдете недоволни. Ако винаги мислите лошо, то ще бъде лошо. Анализирайте хората около вас и разберете кои от тях влияят негативно на вашето самочувствие. Тогава ще трябва или да изградите лични граници, или да се научите да не реагирате на забележки и коментари. Друг напълно радикален вариант: спрете да общувате с такива хора.

Също така е много важно да превърнем всички недостатъци в предимства, да търсим предимствата и позитивите във всичко. Не знаете как да говорите публично? Но вие имате най-доброто представяне на работа! Срамувате ли се да създавате нови запознанства? Но сте много искрен и приятен човек! В началото няма да ви е лесно да търсите положителните страни дори в провалите, но с времето ще се научите да цените живота и да научавате уроците му, а не да се оплаквате колко сте бедни и нещастни.

Още: Ниско самочувствие, страх от самота и други причини, поради които привличате неподходящи мъже

Отървете се от ненужните качества

Вие познавате себе си добре и разбирате, че някои ваши качества могат да попречат на развитието ви. Осъзнаването и приемането вече е стъпка към решаването на проблема. Освобождавайки се от това, което ви пречи, ще започнете бавно и уверено да се придвижвате към целта си. Ако се страхувате да не бъдете съдени от другите или да не бъдете чути, изразете уверено мнението си! Ако се страхувате да се срещате с хора и да създавате нови приятели, започнете разговора първи! Ако се страхувате от промяна, поемете риска да направите нещо коренно ново. Преодолейте страховете си и не се страхувайте да се промените! Нищо не се случва само на тези, които не правят нищо.

Още: Ниско самочувствие, страх от самота и други причини, поради които привличате неподходящи мъже

Освен това не най-добрите спътници по пътя към увереността са: осъждане, завист, мързел и горчивина. Преодолявайки тези слабости в себе си, вие бързо ще постигнете желаната цел.

Още: Горе главата: 5 начина да вдигнете самочувствието си

Помогнете на другите

Когато сте фокусирани само върху себе си и проблемите си, вие по един или друг начин получавате подкрепа и помощ от другите. Но не забравяйте, че когато получите нещо, вие също трябва да го дадете. Защото с течение на времето можете да се превърнете в бедна жертва, която всички само съжаляват, или да станете ужасен егоист. Ако се огледате наоколо, ще разберете, че всеки човек се сблъсква с проблеми. А има и такива, които се нуждаят от помощ повече от вас. Участвайки в живота на друг, обгрижвайки го, помагайки физически или финансово, вие ставате съпричастни към неговите проблеми и усещате своята значимост.

Горе главата: 5 начина да вдигнете самочувствието си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com