4 стереотипа за мъжете-шефове

19633
4 стереотипа за мъжете-шефове
Снимка: Thinkstock

Мъжът началник е болезнено амбициозен, целеустремен, строг, понякога дори груб. Такава поне е общата представа за него. Но не е ли тя твърде стереотипна? Поглед към някои скорошни проучвания показва, че шефът мъж може би не е такъв, за какъвто го смятаме. Ето кои са четирите най-разпространени мита за него: 

Мит 1. Мъжете началници не се поддават на емоциите си, уволняват с лека ръка и умеят да взимат бързи решения 

12 навика, с които уверените хора изпъкват

Постигането на истинска увереност, в противовес на непокритото самочувствие, си има своите трикове. Наистина уверените хора имат по...

Не е съвсем вярно. От една страна, по данни на изследване на Simmons College School of Management, в компаниите с жени на ръководни постове, уволненията са с 7–10% по-рядко, отколкото в компаниите с мъже ръководители. От друга страна обаче – както показва анкета, проведена в рамките на същото изследване в американски, европейски и австралийски компании, мъжете много по-често възприемат необходимостта да уволнят някого като неприятно задължение и затова си търсят поводи да отлагат решаването на такъв въпрос или да го прехвърлят като отговорност на друг.

Жените-ръководители също преживяват, когато уволняват, но тяхната гледна точка е по-фаталистична и егоистична: те изпитват съжаление само по отношение на семейството и личния живот. Казано най-общо, мъжът шеф жадува да уволнява, но често дълго не може да се реши да направи първата крачка. А жената най-често не иска да стига до най-крайното решение, но когато се наложи, го прави бързо и без излишни размишления. 

Мит 2. Мъжете началници не са импулсивни и гъвкави, но това всъщност е добре за бизнеса 

И това твърдение не е съвсем коректно. Авторът на книгата „The Sexual Paradox” Сюзан Пинкер проучила стила на вземане на решение на повече от 100 ръководители на средно големи американски компании (55% мъже, 45% жени). Така открила, че хоризонтът на планиране при ръководителите от двата пола силно се различава и често не зависи от утвърдени бизнес планове и корпоративни стратегии. Средните показатели са: хоризонтът на планиране при жените на ръководни постове е 6–7 години. При мъжете – 3–5 години.

7 неща, на които шефът винаги обръща внимание

Без значение в коя сфера се трудите - здраве, медии, образование, дизайн, със сигурност всеки ден оценяват вашата работа. Задача на ше...

Кои са останалите два мита за мъжете, които са началници, може да прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com