4-те най-чести причини спирачките на колата ви да отказват

3162
4-те най-чести причини спирачките на колата ви да отказват
Снимка: iStock

Повредата в спирачната система на автомобила е сериозен проблем, който може да доведе до злополука и да застраши живота не само на возещите са във вашия автомобил, но и на всички, намиращи се в колите около вашата. Експерти споделят какви могат да са причините  спирачките на колата ви да отказват.

1.            Кипене на спирачната течност

Какво трябва да направите, ако спирачките на колата ви откажат на пътя

Една от най-неприятните и опасни ситуации за всеки шофьор е повредата на спирачките на пътя. Редовните прегледи не елиминират напълно р...

През лятото броят на безразсъдните шофьори по пътищата се увеличава значително. И именно те могат да станат жертва на внезапна повреда на спирачката. При екстремни горещини спирачната течност се приближава до точката си на кипене. А карането с рязко спиране и ускорение я кара да кипи много бързо. Същата опасност очаква собствениците на автомобили, които преодоляват планински проходи и се налага да шофират през много и резки завои. За да не загубите спирачките си, по-безопасно е да спирате на такива участъци от пътя двигателя за известно време, за да си почине и шофьора, и спирачките.

2.            Обледеняване на спирачните накладки

Обратната ситуация е заледяването на спирачните накладки през зимата след миене на автомобила. Често това се случва, ако след като напусне пътя, водачът не изсуши спирачките с кратко спиране. Отказът на системата ще бъде краткосрочен, но опасен, пише "Зад волана". Това може да предизвика фатален инцидент, тъй като колата няма да може да спре в ключов момент.

3.            Счупване на накладките

Какво да проверите и смените по колата преди старта на лятото

Автомобилът трябва да бъде подготвен не само за зимата, пролетта, но и за лятото. Смяната на зимни гуми с летни не е единственото, коет...

Друга причина за повреда на спирачките е износването на накладките. Тук може да има няколко ситуации. Например, това може да бъде прегряване на некачествен повърхностен слой на накладката, което води до намаляване на коефициента на триене. В допълнение, фрикционният материал може да се напука или дори да се разхлаби от основата на накладката. Това е опасно състояние на спирачната система, която застрашава живота на возещите се.

4.            Износване на дискове и барабани

Понякога некачествени или силно износени спирачни дискове или барабани се пукат. Освен проблеми със спирането, в този случай се добавя и опасността от загуба на контрол поради силни вибрации. Затова избирайте отговорно спирачните дискове и спирачните барабани за автомобила си. Също така е важно да ги сменяте навреме, за да избегнете предизвикването на фатален инцидент.

Безаварийното пътуване може да се гарантира, ако проверявате редовно системите на автомобила си и сменяте износените и повредени части.

Топ 6 причини защо загрява колата ви

Загряването на колата ви може да бъде изключително опасно, което налага да вземете незабавни мерки за профилактиката и недопускането на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com