4 зеленчука, които си струва да се ядат сурови

19800
4 зеленчука, които си струва да се ядат сурови
Снимка: БГНЕС

Има зеленчуци, които се увреждат от топлинна обработка при високи температури. Тогава те губят вкуса си и най-вече здравословните си свойства. Ето 4 популярни зеленчука, които всички ние трябва да ядем сурови.

Само суровите, непреработени продукти са съкровищница от ценни хранителни вещества, като витамини, минерали, микро и макроелементи. Преди време дори имаше мода за сурова храна, т.е. строга диета, която по различни причини включва само консумация на сурови храни. Но докато яденето на сурова риба или яйца носи риск от заразяване с опасни бактерии (включително салмонела или нематоди), яденето на определени сурови храни всъщност е добро за нашето здраве.

1. Цвекло

Суровото цвекло съдържа много ценни хранителни вещества като желязо, магнезий, калий, калций, мед, хлор и цинк. Те са и съкровищница на фолиева киселина, която е с до 30 процента повече в суровото цвекло, отколкото в вареното цвекло. Най-ценната съставка в цвеклото обаче е бетанинът - мощен антиоксидант, който ни предпазва от рак, поддържа имунитета ни и предотвратява стареенето, както и се бори с киселини и понижава кръвното налягане .

Полезните съединения съдържащи се в цвеклото са водоразтворими, така че цвеклото е най-добре да се яде сурово, например под формата на прясно изцеден сок от цвекло.

2. Броколи

Броколите са един от най-здравословните зеленчуци в света. Благодарение на съдържанието на сулфорафан, силен антиоксидант, този зеленчук предпазва от рак, стомашни язви (сулфорафанът унищожава бактерията Helicobacter pylori, присъстваща в червата ни), анемия и диабет. Съдържанието на витамин В2 и С също се отразява на зрението ни. 

Учените са доказали, че загряването на броколи при висока температура разрушава мирозиназата - ензим, който е необходим за производството на сулфорафан, затова трябва да ядем този зеленчук предимно суров.

3. Карфиол

Карфиолът също принадлежи към групата на растителните храни с най-силен противораков потенциал. Точно като броколите си струва да го ядете суров, например като съставка в салати. Така карфиолът запазва повечето хранителни вещества: калций, желязо, магнезий, фосфор и калий, витамин С, В6, фолиева киселина и антиоксидант сулфорафан, който предотвратява развитието на рак.

4. Тиквички

Не всеки знае, че тиквичките могат да се консумират сурови. Жалко, защото пресните тиквички са вкусни и много здравословни. Нещо повече, педиатрите го препоръчват на шестмесечни малки деца. Тиквичките са лесно смилаеми и в тях не се натрупват тежки метали. Богати са на калий, желязо и магнезий, както и на витамини С, К, РР, В1 и бета каротин. Последната съставка, т.е.провитамин А, осигурява правилното функциониране на зрението, укрепва имунитета, подпомага лечението на акне и забавя появата на бръчки.

Суровите тиквички могат да се консумират като зеленчукова юфка или като добавка към сосове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com