5 често срещани грешки при миене на зъбите

8110
5 често срещани грешки при миене на зъбите
Снимка: iStock

Правилната устна хигиена е от решаващо значение за поддържане на здрави зъби и венци, а редовното миене на зъбите е крайъгълен камък на тази рутина. Въпреки това дори и най-усърдните четкачи могат да станат жертва на често срещани грешки, които могат да застрашат здравето на устната кухина в дългосрочен план.

Ето пет от най-разпространените грешки при миене на зъбите, за които трябва да внимавате:

Много хора вярват, че колкото по-силно четкат зъбите си, толкова по-чисти ще бъдат те. Това обаче е погрешно схващане, което може да доведе до значителни вреди. Прекалено силното четкане може да разруши емайла - защитния външен слой на зъбите - и да раздразни венците, което да доведе до тяхното отдръпване с течение на времето. Вместо това избирайте нежни, кръгови движения, за да отстраните ефективно плаката и остатъците, без да причинявате вреда на зъбите и венците си.

Преди или след закуска трябва да мием зъбите си?

Пренебрегване на линията на венците: Една от най-често срещаните грешки при миене на зъбите е пренебрегването на четкането по линията на венците. В тази област се натрупват плака и бактерии, които увеличават риска от заболявания на венците и кариес. За да почистите правилно линията на венците, наклонете четката си за зъби под ъгъл от 45 градуса и използвайте нежни, помитащи движения. Обръщането на внимание на тази често пренебрегвана област може значително да подобри здравето на устната кухина и да предотврати бъдещи стоматологични проблеми.

Твърде бързо четкане: В днешния забързан свят много хора бързат с четкането на зъбите си, като отделят само част от препоръчителните две минути. Недостатъчното време за четкане означава, че плаката и бактериите може да не бъдат отстранени адекватно, което прави зъбите ви уязвими за кариес и заболявания на венците. За да се преборите с това, настройте таймер или използвайте четка за зъби с вграден таймер, за да сте сигурни, че всеки път четкате зъбите си в продължение на две минути.

Използване на стара или износена четка за зъби: С течение на времето косъмчетата на четката за зъби могат да се изтъркат и износят, което ги прави по-малко ефективни при отстраняване на плаката и замърсяванията. Използването на стара четка за зъби също може да доведе до появата на бактерии, което увеличава риска от инфекция. Важно е да сменяте четката си за зъби на всеки три до четири месеца или по-рано, ако косъмчетата изглеждат изтъркани. Освен това, ако сте били болни, сменете четката си за зъби, за да предотвратите повторна инфекция.

Колко време трябва да се мият зъбите, за да не ходите на зъболекар?

Пропускане на използването на конец за зъби: Въпреки че миенето на зъбите е от съществено значение, то не е единствената стъпка в цялостната рутинна хигиена на устната кухина. Използването на конци за зъби помага да се отстранят плаката и частиците храна между зъбите и по линията на венците - области, които само четката за зъби не може да достигне ефективно. Пропускането на използването на конец за зъби позволява натрупването на плака в тези тесни пространства, което увеличава риска от кариеси и заболявания на венците. Създайте ежедневен навик за използване на конец за зъби, за да поддържате оптимално орално здраве.

Избягването на тези често срещани грешки при миене на зъбите може да допринесе за запазване на оралното ви здраве и за предотвратяване на стоматологични проблеми в бъдеще. Като четкате зъбите си внимателно, но старателно, като обръщате внимание на линията на венците, като четкате зъбите си в продължение на препоръчителните две минути, като сменяте четката си за зъби редовно и като използвате конец за зъби, можете да запазите усмивката си сияйна и здрава за години напред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com