5 доказани вреди от смартфона за здравето ни

6443
5 доказани вреди от смартфона за здравето ни
Снимка: iStock/Guliver

Смартфонът почти се превърна в част от нашето тяло. Заспиваме със смартфон до главата си, посягаме към него сутрин веднага след събуждане. Чувстваме се тревожни, когато не можем да го намерим. Изследване, проведено от британски учени от университета Нотингам Трент, показва, че използваме смартфони средно повече от 80 пъти на ден! Това оказва неблагоприятно въздействие върху нашето здраве. Нарушения на съня, психични проблеми, дефекти в стойката, болки в гърба, стрес, проблеми със зрението и слуха са само част от ефектите от твърде честото използване на смартфони .

1. Смартфон и безсъние

Може дори да не осъзнавате, че проблемите със заспиването и постоянната умора могат да бъдат причинени от прекомерната употреба на вашия смартфон. Ако, докато лежите в леглото, все още сърфирате в мрежата с телефона в ръка, не се учудвайте, че не можете да заспите дълго време, а през деня постоянно се прозявате и имате проблеми с концентрацията . Оказва се, че излъчваната от смартфона радиация забавя съня с около шест минути и скъсява четвъртата фаза на сън с още осем.

7 грешки, които съсипват телефона

Знаете ли, че голяма част от хората несъзнателно правят грешки, с които буквално "убиват“ своя телефон? В забързаното ежедневие е...

2. Проблеми със зрението и слуха, причинени от смартфони

През деня се взираме в дисплеите на нашите смартфони до три часа. Очите ни страдат много от това. Ярката светлина и малкият шрифт са уморителни за зрението. Когато гледате телефона, мигате два пъти по-малко, така че очите ви не се овлажняват. В допълнение, фокусирането на зрението ви върху малки предмети, като например дисплея на телефона, причинява умора в мускулите на очните ябълки.

3. Синдром на SMS на врата

Когато разглеждате нещо на телефона си, обикновено сте прегърбени и с наведена глава. Тогава има огромен натиск върху гръбнака ви. В зависимост от ъгъла на наклон може да тежи от 12 до 27 килограма. Когато прекарвате много време в тази поза, изпитвате болки във врата и раменете, имате главоболие и затруднено дишане. Мускулите са напрегнати и болезнени. Това се нарича SMS синдром на врата и може да доведе до възпаление или изкривяване на гръбначния стълб.

Как можем да ограничим радиацията от мобилните телефони?

Всеки ден използваме мобилни телефони и те се превърнаха в неизменна част от ежедневието ни. Без тях все едно сме безсилни. Съдържат сп...

4. Главоболие

Ние сменяме нашите смартфони с все по-модерни устройства. Това обаче може да се окаже фатално за здравето. Изследванията показват, че гледането в дисплей на смартфон с висока разделителна способност твърде дълго може да причини замайване, главоболие и гадене. Това заболяване се нарича синдром на киберболест. Това е електронният еквивалент на болестта при движение.

5. Психични разстройства и смартфон

Бръкнете в джоба или чантата си и не можете да намерите телефона си. Започвате да изпадате в паника, изпитвате силен стрес, имате конвулсии, гадене, потите се. Това се казва номофобия (съкратено от „фобия без мобилен телефон“), т.е. страх от загуба на смартфон. Половината от потребителите на мобилни телефони страдат от него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com