5 груби грешки при зимната поддръжка на автомобила

4186
5 груби грешки при зимната поддръжка на автомобила
Снимка: iStock

Собствениците на автомобили имат навика да се доверяват на съветите на търговците, на мненията на много експерти или просто на по-опитни шофьори. Уви, това не гарантира защита срещу често срещани грешки, които шофьорите допускат. Експертите предлагат на вниманието ни малък списък с правила за поддръжка на автомобила, които НЕ трябва да се спазват.

Смяна на маслото на всеки 5 хиляди км пробег

Дори опитните шофьори правят тези грешки през зимата

Зимата е истинско изпитание за шофьорите. И дори тези от тях, които имат дългогодишен опит, често допускат някои грешки.  1. Непр...

Такава честа смяна на двигателното масло е препоръчителна за  собствениците на ретро автомобили, които не са подходящи нито за синтетично, нито за полусинтетично масло. Течността в двигателите на съвременните автомобили трябва да се сменя не по-често от всеки 10-15 хиляди км и много зависи от климатичните условия, в които се експлоатира автомобилът. Във всеки случай по този въпрос трябва да се ръководите от препоръките на производителя, а не от съвета на търговеца в автокъщата.

Сервиз на колата само в автокъщата

Производителят няма право да отменя гаранцията на автомобила, ако услугата е извършена не при оторизиран дилър, а в сертифициран автоцентър. Според действащите правила, водачът не е длъжен да преминава през всички стандартни процедури за обслужване на автомобила в автокъщата. Достатъчно е да запазите всички фактури, които ще посочат датата и вида на извършената дейност.

Сменяйте гумите на всеки пет години

Как безопасно да размразите стъклото и чистачките върху него

Проблемът със заледено или покрито със сняг предно стъкло и "чистачки" ще стане актуален в много близко бъдеще, а в някои региони шофьо...

Тези митове са в полза на производителите на гуми. Всъщност срокът на годност на гумите, при спазване на всички правила, може да достигне 10 години, а експлоатационният живот е 6 години или повече, споделят експерти. Смяната на гуми без ясни признаци на износване на профила и стареене е загуба на пари.

Редовна смяна на охлаждащата течност

Повечето съвременни охладители издържат поне пет години и този период не зависи от пробега. Прекалено честата смяна на охлаждащата течност не само е ненужна, но може дори да доведе до повреда. Например, ако попадне въздух в системата при следващата смяна.

Зареждане с високооктаново гориво

3 неща, които всеки шофьор трябва да си купи преди идването на зимата

Заради сравнително топлата есен голяма част от шофьорите ще се окажат неподготвени за зимата. Задължително е подготовката за зимния се...

Някои шофьори намират във високооктановите горива подобряване на производителността на двигателя. В действителност тези показатели са практически нелогични. Трябва да прочетете инструкциите - ако производителят не е посочил, че единственият приемлив вид гориво за вашия автомобил е високооктановото, тогава не се колебайте да напълните резервоара за гориво с някой от вече одобрените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com