5 места в България, за които се смята, че са прокълнати

19515
5 места в България, за които се смята, че са прокълнати
Снимка: Getty Images/Guliver

Ако филмите на ужасите са любимият ви жанр, слушали сте в захлас страшни истории като малки и сте викали „Кики“ с тайфата, ако тайнственото, мистичното и страховитото ви привлича, то вероятно ще останете очаровани от пътуване до няколко места в България, прокълнати и познати с истории за бродещи духове и призраци.

Кой са местата в България, за които се смята, че са прокълнати? Оставете лампите да светят, обещаваме ви страховито пътуване из дебрите на тайнствените сили и кошмарните видения.

1.  Село Шишенци и бродещите сенки

Вярвате ли в духове? Шепата останали местни жители в село Шишенци са принудени да вярват. Всяка нощ те чуват гласове, писъци, шум от тъпани и виждат привидения. Местните вярват, че това са душите на сватбари, убити преди много години от татарите на празничния ден. Страховитите истории на Шишенци не свършват до тук. Местните вярват и че се играе самодивско хоро около гробищата на селото, виждайки често там отъпкана в кръг трева и сенки на жени с дълги рокли, хванати за ръце в кръг. Всеки, който зърнел самодивите, постепенно ослепявал или внезапно губел разсъдъка си. Местните препоръчват горещо на гостите на селото да държат лампите светнати нощем и да не напускат подслона си след залез слънце, защото Шишенци е сред 5-те места в България, които са прокълнати и зловещи.

6 признака, че духовете се опитват да се свържат с нас

2.  Мистичните смъртни случаи в село Цонево

Ако сенките и звуците не са ви достатъчно страшни, посетете село Цонево, където призрачна къща взима жертви – обитателите си. Къщата, построена върху земя, на която трябвало да се издигне църква, така и не може да намери свой стопанин, защото всеки, наел или купил къщата, умирал по мистериозен начин – собствениците изчезвали безследно в лятна буря, били премазвани от влакове или се разболявали фатално. Местните вярват, че духовете на тези починали хора продължават да обитават къщата, а тя очаква следващите си обитатели, за да отмъсти, отнемайки живота им като наказание за непостроената църква.

3.  Село Мусачево и прокълнатата къща

Още една къща, разположена близо до София, стои празна и никой не смее да я закупи, тъй като се чуват истории, че е обитавана от духове и подобно на къщата в село Цонево, отнема живота и здравето на своите обитатели. Местните разказват, че прокълнатата къща е построена върху турски гробища и е обитавана от зли сили, нанасящи вреда на всеки, които се опитва да притежава имота или да живее в него. Негативната енергия се усеща дори близо до къщата.  За това свидетелства и отец и екзорсист Гелеменов, според който душите биха се успокоили едва след множество водосвети, за да бъде къщата годна за живеене. Бихте ли пренощували в тази тайнствена и страховита къща? Някои са се опитали, но избягали ужасени.

Пред тези явления науката е безпомощна

4.  Тайнствени сили и извънземен живот край Царичина

Близо до село Царичина, Софийско, ни посреща камък с надпис „дупката“. Историята му е смразяваща кръвта. На това място Генералният щаб на армията правел секретни разкопки в търсене на нещо невиждано – първото същество или тела на извънземни. Разкопките спрели обаче внезапно и всичко било затрупано наново. Хората в селото говорят, че служителите на армията били посетени от извънземни същества и че започнали да им се случват лоши и страховити неща, което ги принудило да преустановят работа и да заровят дупката, а на мястото се носи славата като едно от 5-те места в България, прокълнати и носещи нещастие.

5.  Мъртвото село Живковци – селото на дявола

Разположено близо до Монтана, село Живковци е кипяло от живот до 1968 година, когато селяните започват да се изселват. Залято по-късно от водите на язовир Огоста, днес селото е разрушено, а единствената съхранена постройка е тази на местната църква. Зловещ обаче е фактът, че стенописите на тази църква са заличени с изключение на един образ – този на дявола. Още по-страховит е фактът, че всеки, зърнал този образ, имал трагична съдба и зловещ край. Това прави разрушеното село Живковци сред 5-те места в България, прокълнати и страховити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com