Пред тези явления науката е безпомощна

4643
Пред тези явления науката е безпомощна
Снимка: Annelie Wentzel / Pixabay

Блуждаещите „дяволски“ огньове. Нерядко нощем над блата или над открити полета, където няма пречки за погледа, се виждат трептящи светлини, обикновено със синкав цвят - сякаш някой дава някому тайнствени сигнали с фенер. Съществуват старинни легенди, които разказват, че това са коварни капани на зли духове. За тях се смятало, че носят призрачни факли и пътниците ги следвали с надеждата да намерят помощ и ориентир по тъмните пътища - но само се отклонявали ​​още повече и изчезвали в неведоми посоки. Това явление се наричало още „огньовете на съкровищата“. Например, Брам Стокър в своя роман „Дракула“ използва тази легенда: в романа зловещ кочияш маркира с камъни местата, където се появяват сини пламъци, за да се върне по-късно и да намери съкровището.

В съвременната наука е общоприето, че повечето от тези явления са причинени от окисляването на съединения, които спонтанно се запалват при контакт с кислорода.

Чудовищните ​​вълни и океанските дупки. В океаните понякога внезапно се появяват вълни с необичайна големина – които са изключително опасни за кораби от всякакъв размер, независимо дали става дума за рибарска гемия или презокеански лайнер. Обикновено височината на такива вълни надвишава 2 до 3 пъти тази на близките до тях. И сякаш този феномен не е достатъчен, за да възникне мистериозна загадка, но проучванията на океанографите потвърдиха съществуването на техни пълни противоположности – т. нар. „океански дупки“. Един от най-известните случаи на проява на този природен феномен станал на 1 януари 1995 г. със стационарната нефтена платформа „Дропнер“, която била разположена в централната зона на Северно море, на 160 км югозападно от южното крайбрежие на Норвегия. Вълната била висока 25.6 метра и се стоварила върху платформата подобно на гигантски чук. Преди това прогнозирали, че вероятността за подобно събитие е 1:10 000, но то се случило само година след завършването на платформата.

Вече се смята за доказано, че чудовищните вълни са причината за внезапната гибел на някои океански кораби, чиито катастрофи досега се смятаха за мистериозни. Океанографите считат, че един от шедьоврите на световното изкуство – ксилографията „Голяма вълна в Канагава“ на японския художник Кацусика Хокусай (1760-1849), показва океанска вълна именно от този тип.

Небесните земетресения. „Небесно земетресение“ е явление, при което от небето се чува силен бумтящ звук. Той може да причини забележими вибрации в сградите. Свидетелите на "небесни земетресения" обикновено не могат да идентифицират източника на звука, затова го възприемат като нещо тайнствено и мистериозно. Свидетели на подобно явление през 1978 г. станали студенти по архитектура в Индонезия, които проучвали един изоставен храмов комплекс. В края на учебния ден слънцето започнало да залязва, студентите вече си тръгвали – когато от небето се чул рев, който продължил 15-30 секунди. Звукът наподобявал шум от реактивен самолет, летящ точно над главите им. Студентите се опитали да определят източника на звука, но можели да кажат само с категорична увереност, че той идвал нейде отгоре. Ала нито в небето, нито в близката околност имало обекти, които можели да причинят подобен шум. Загадката си останала пълна мистерия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com