5 начина да изградим силна психика

19206
5 начина да изградим силна психика
Снимка: iStock/Guliver

Притежаваме ли нужната издръжливост, за да се справяме с проблемите? Можем ли да преодолеем загубите и да излезем от тях с високо вдигната глава? Силната психика дава положителен отговор на тези въпроси. Тя е вдъхновяваща и ни прави победители, дори и когато сме загубили една битка. Следват нови предизвикателства, които ще посрещнем по-силно от преди.

Но как да се справим, когато усещаме, че ни липсва достатъчно устойчивост в стресови ситуации.

9 неща, които тровят живота ви

Смята се, че хората се отнасят към вас точно така, както им позволявате и това е абсолютната истина. Ето няколко неща, които не трябва ...

Ето 5 начина да изградите силна психика:

Поддържайте социалните си контакти

Според Аристотел човекът е социално животно. Контактът с другите дава смисъл на ежедневието ни и ни прави по-силни психически. Дори често хората да се отдалечават един от друг поради неразбирателство или големи разстояния, е хубаво да поддържате приятелствата си. Ако не можете да се срещнете на живо, отделете време за телефонен разговор или онлайн чат.

Бъдете проактивни

Когато стресът ни завладее, сме склонни да се предадем и да се пуснем по течението. Ако имате проблем, не реагирайте пораженчески, а опитайте да намерите начин да излезете като победители от ситуацията. За да не гледате живота пасивно отстрани, трябва да се научите да контролирате емоциите си. Само така можете да видите ясно проблема и да измислите практичен план, с който да го решите.

Психолог: На никое живо същество не е присъщо да стои затворено

Последиците от коронавирусната криза ще бъдат безспорно дълготрайни. Това мнение изрази в интервю за БНР Десислава Георгиева, авиационе...

Учете се да бъдете благодарни

Хубаво е да се научим да ценим нещата, които имаме. Това ни помага да виждаме позитивната страна на живота, дори когато сме в криза. Така разбираме, че стресовите ситуации не винаги ни носят нещо лошо. А трудностите са предизвикателства, които ни правят по-мъдри и силни психически.

Повишете самочувствието си

Хората, които имат истинско самочувствие, трудно се пречупват пред трудностите. Те са смели, защото вярват в способностите си. За да повишите самочувствието си, помислете за успехите и хубавите неща, които са ви се случвали. Извиквайте тези положителни емоции периодично в съзнанието си и ще добиете много по-голяма увереност в способностите си. Успехите от миналото не могат да бъдат зачеркнати с лека ръка, защото вие имате силата отново да ги постигнете.

Намерете си хоби

Пандемията разбила психиката на порнозвездите

Порнозвездата Чери Девил разказа, че заради пандемията от covid-19 е започнала да изпитва проблеми с психическото здраве, предава Daily...

Тренировките могат да ви помогнат да се борите по-ефективно със стреса и да се разсейвате от проблемите. По време на спорт се отделят ендорфини, които подобряват настроението и ни карат да се чувстваме щастливи. Поставянето на цели в спорта също подсилва психиката. Когато ги постигнете, ще се чувствате горди от себе си и ще вярвате в собствените си способности.

Разбира се, не е задължително да калявате психиката си само със спорт. Някои хора се справят по-добре със стреса, когато рисуват, четат книги, свирят на инструмент или просто редовно се разхождат в парка. Занимавайте се с нещо, което ви подхожда и ви помага да се справяте с напрежението.

Имайте предвид, че тези съвети няма как да заменят професионалната терапия, когато става въпрос за по-сериозен психологически проблем. Ако умората, честите смени в настроението и безсънието продължават със седмици, е добре да не губите време и да потърсите помощта на специалист. Ранните симптоми на депресията са продължителна липса на енергия и апетит, раздразнителност, страх, проблеми със съня, апатия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com