5 негативни емоции, които неусетно ни разболяват

9761
5 негативни емоции, които неусетно ни разболяват

Десетки психологически изследвания доказват, че това наистина е така. Точно както физическото ни състояние влияе на нашето настроение, така и нашето емоционално състояние влияе на тялото ни. 

Положителните емоции допринасят за поддържане на здравето, бързо възстановяване и увеличаване на продължителността на живота. Учените стигат и до интересно откритие: състоянието на влюбване, при което партньорът отвръща на чувствата ни, укрепва имунната система. Положителното отношение и желанието да бъдем щастливи обогатяват нашето мислене, дават на цялото ни тяло огромен ресурс под формата на здраве, имунитет и дълголетие. 

Как да сложите край на негативизма - 6 съвета за по-щастлив живот

Когато се събудите рано сутринта, чувствате ли се уморени? Трудно ли ви започва денят без някоя силна кофеинова напитка? Ако е така, то...

Австрийските специалисти по психосоматика стигат до заключението, че най-вредните от чувства са алчността, ревността, завистта, самосъжалението и самобичуването.

Алчните хора страдат от храносмилателни разстройства.

Наличието на чувство на ревност води до нарушаване на хормоналния статус на организма и намалява производството на полови хормони, по-специално на тестостерона, а това води до импотентност.

Тези, които не знаят как да се радват на чуждите успехи и ревнуват, получават инфаркт 2,5 пъти по-често от останалите.

Самосъжалението води до чернодробни заболявания.

Лесен трик, с които бързо да изгоним негативните мисли

Понякога всеки един от нас го обземат тревожни мисли. Те са като червейче, което човърка в мозъка ни и не ни оставя намира... Това, кое...

Чувството за вина увеличава вероятността от развитие на рак. В допълнение, тази група хора е по-вероятно да боледуват от настинки и инфекции.

Друго заболяване, което зависи от негативните ни емоции, е стомашната язва. Язвите на стомаха често се причиняват от бактерията Helicobacter pylori и са неизменно свързани с продължителния стрес. Обикновено стомашните язви се появяват, когато сме подложени на прекомерен натиск, притеснения за финанси или служебни ситуации, лични отношения, вина или срам. 

Ключовата дума тук е „безпокойство“, което сякаш ви „поглъща“. Вслушайте се в речта си, хората от „язвен тип“ често използват изрази, свързани с храносмилането: "прилошава ми от тази работа", "гади ми се от този човек" и т.н. Всичко това създава идеална среда за появата и развитието на болестта.

Причината за язва може също да бъде потисната агресия, желание за мъст.

Друг орган, повлиян от емоциите са червата - място, където храната се абсорбира напълно и се събират остатъците, за да се отстранят от тялото. Това е и място, където поглъщаме детайлите на заобикалящата реалност, тук обработваме и усвояваме полученото, формираме свой собствен отговор на получената информация и емоции. Проблемите с червата са свързани или със стреса и напрежението в ежедневието, или с по-дълбоки слоеве от страх, вина или скръб, които ви пречат да се отпуснете.

3 минути са достатъчни да се отървем от отрицателните мисли

Ако изведнъж, в напълно неподходящо време и място, негативните мисли ви обземат, има начин бързо да се отървете от тях. Има няколко про...

По-голямата част от храносмилането и усвояването на храната се извършва в тънките черва, подпомагани от черния дроб, панкреаса и жлъчния мехур. Тук входящата информация се разбива на малки парченца и се взема решение какво да се прави с всяко парче. Това е процес на анализ, детайлизиране и дискриминация. 

Проблемите с тънките черва показват прекалено аналитично, рационално мислене или невъзможност да се направи разлика между това, което наистина е необходимо и незначителното. В дебелото черво отпадъчните материали най-накрая се оформят в това, което трябва да се отстрани от тялото. Това е зоната на освобождаване.

Проблемите с дебелото черво възникват, ако се придържате към нещо, което вече е изпълнило целта си. Това може да бъде мъка, тъга, опит да задържите нещо, което удължава болката или страх от отказ от нещо, към което човек чувства привързаност. 

Как да управляваме емоциите си?

По-добре е да "изхвърлите" всяка емоция възможно най-скоро. В противен случай това ще се превърне в бомба със закъснител, застрашава здравето ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com