5 необичайни олимпийски спорта

1354
5 необичайни олимпийски спорта
Снимка: Getty Images

Въпреки че може да е трудно да се добави събитие към съвременния олимпийски списък, ранните игри бяха отбелязани с желанието да се включат много спортове, които в най-добрия случай може да се определят като съмнителни... а в най-лошия може да се определят като не съвсем спорт. Поне организаторите обикновено бързо забелязваха, когато дадено събитие не беше достойно за Олимпиадата, като повечето се появяваха само по един път, преди да бъдат прекратени. Въпреки че тези събития може да са отдавна отминали, те ще продължат да живеят - поне в списъци като този.

Гмуркане за разстояние

На Игрите през 1900 г. в Париж организаторите решават да комбинират скока на дължина с плуване, защото... е, не знаем защо. Резултатът беше гмуркане за разстояние, при което състезателите се гмурнаха в басейна и след това останаха неподвижни за една минута или докато главите им изплуват на повърхността. Човекът, който измина най-голямото разстояние, спечели. Може би не е изненадващо, че само петима състезатели се включиха в събитието, всички от които бяха американци. Уилям Дики спечели, след като измина около 62,5 фута (19,1 метра). Също така не е изненадващо, че събитието никога не се провежда отново.

Кои спортове влияят най-добре на сърцето?

Плуване с препятствия

Друга странност от Игрите в Париж през 1900 г. е плуването с препятствия. Събитието, което се проведе в река Сена, изискваше състезателите да се катерят по стълбове и лодки и след това да плуват под още лодки, докато покриваха 200-метрово трасе. Фредерик Лейн от Австралия в крайна сметка изпревари австриеца Ото Вале с по-малко от две секунди. Въпреки че впоследствие беше преустановено, това е едно събитие, което Международният олимпийски комитет (МОК) може да обмисли да върне.

Рок

Рок, някой? За по-голямата част от света отговорът би бил „не“, защото спортът беше малко известен извън САЩ. Това обаче не попречи на организаторите на Олимпийските игри през 1904 г. в Сейнт Луис, Мисури, да го добавят към графика. Беше почти идентичен с крокета - който се появи на Игрите четири години по-рано и след това изчезна - но рок се играеше на твърда настилка и имаше твърди гранични стени. Само американци се състезаваха в събитието, което предизвика оплаквания, че страната-домакин се опитва да раздуе броя на медалите си.

Кои спортове можем да започнем да практикуваме това лято?

Стрелба по гълъби на живо

Още едно съмнително събитие в списъка на Игрите в Париж през 1900 г., стрелбата по живи гълъби беше вярна на името си - използвани бяха истински живи гълъби. Състезателите трябваше да отстрелят възможно най-много птици; след два поредни пропуска стрелецът беше елиминиран. Полето, където се случи събитието, бързо стана ужасяващо, тъй като беше осеяно с мъртви и ранени гълъби; близо 300 птици в крайна сметка бяха убити. Златният медал отиде при белгиеца Леон де Лунден, който спечели 21 гълъба. След протести на активисти за правата на животните, на следващите Игри бяха използвани глинени гълъби. Въпреки че множество източници споменават събитието, уебсайтът на МОК, може би разбираемо, не го споменава.

Стрелба по тичащи елени

За щастие, това събитие не включваше живи елени. Вместо това бяха използвани изрезки на елени - с три концентрични кръга. „Еленът“ се придвижи бързо (75 фута [23 метра] за 4 секунди) покрай стрелците, които застанаха на 110 ярда (100 метра) назад и направиха отредените им два изстрела във всеки от тях. Събитието беше въведено на Игрите през 1908 г. в Лондон и се проведе на редица Олимпиади, преди да бъде прекратено. Спортът беше може би най-забележителен с представянето на шведа Оскар Суон. Той прави олимпийския си дебют на 60-годишна възраст през 1908 г. и става най-възрастният златен медалист, печелейки индивидуално и отборно състезание в спорта. Той продължава да се състезава до Игрите през 1920 г., където печели сребро на 72-годишна възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно