5 полезни видове месо, които да включим в менюто си

18645
5 полезни видове месо, които  да включим в менюто си
Снимка: iStock/Guliver

Всички знаят, че с консумацията на тлъсто месо е добре да се внимава – мазнините от животински произход с многото си холестерол носят рискове от образуване на т. нар. „тромби“ в кръвоносните съдове – казано по-простичко, запушват ги с крайно неприятни последици за здравето.

Естествено, месото влиза в менюто на повечето хора и няма нужда да се отказваме от него – просто трябва да внимаваме какво месо консумираме. Въпреки популярните днес концепции за здравословно хранене и вегетарианство, то все още е основна храна. Съдържа висока концентрация на основни минерали, микроелементи и аминокиселини. Ето защо е почти невъзможно да се намери равноценен аналог, който напълно да замени месото.

Грешки, които вероятно допускате при приготвянето на месо

Месото е в основата на храненето на много хора. Правилното му приготвяне обаче не е толкова просто. Често правим основни грешки, които ...

Сред огромното разнообразие от този продукт, диетолозите и диетолозите особено отличават пуешкото, конското, овчето, заешкото и козе месо.

Конско месо. То с основание се счита за най-екологичното. Не съдържа опасни биологични добавки в състава си, а е склад на такива полезни вещества като магнезий, желязо, мед, рибофлавин. Освен това, конското месо е с ниска степен на алергичност.

Овче месо. За мнозина овчето се свързва с тлъсти шишчета на барбекю, които очевидно са вредни за здравето. Това, обаче, не е съвсем така. Естествено, се, овчето и агнешкото месо съдържат известно количество мазнини. Концентрацията им обаче не е критична, тъй като в месото е включен и лецитин, а той регулира нивото на холестерола в организма.

Заешко месо. Заешкото месо се счита от повечето експерти за един от най-диетичните и хипоалергенни (ниско алергични) месни видове. Съдържа много белтъчини, усвоява се напълно от организма и осигурява бързо нормализиране на мастния метаболизъм. Вкусните и здравословни ястия от заешко са подходящи за хора с нарушения в дейността на стомашно-чревния тракт, за малки деца и просто за любителите на крехко месо, което няма да остави усещане за тежест и подуване на корема. Особено е полезно месото от диви зайци – то е сухо и почти напълно лишено от мазнини поради интензивната физическа подвижност на тези животни.

Маринатата, с която жилавото месо ще стане крехко и сочно

Сигурни сме, че всеки от вас е оставал разочарован от закупено от магазина месо. Понякога плащаме за продукт, който накрая се оказва жи...

Козе месо. Този тип месо, необичайно за мнозина, има деликатна текстура, приятен вкус и ниско съдържание на мазнини. Ето защо е идеална основа за лечебно и просто за диетично хранене. При това, козето месо съдържа желязо и различни антиоксиданти. Използването на този продукт спомага за смъкване степента на холестерола и насищане на организма с важни хранителни вещества. При това, на вкус ярешкото месо (от млади козлета) е почти еднакво с агнешкото – нерядко то с пълно право го заменя за Гергьовден и само познавачи могат да различат двата вида.

Пуешко месо. Месото от пуйки е изключително сухо, съдържа много по-малко мазнини и калории в сравнение с месото от други видове домашни птици – неслучайно често при готвене към него добавят сланина, което, разбира се, понижава здравословната му ценност. Но по отношение на количеството белтъчини в състава си пуешкото месо не отстъпва, например, на пилешкото (кокошето). Въпреки ниското съдържание на калории, месото на пуйките е много питателно, представлява добра основа за диети и дава усещане за ситост дълго време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com