5 причини да спрете да пиете кафе следобед

6681
5 причини да спрете да пиете кафе следобед
Снимка: iStock

Чашата с ароматно кафе е нещото, към което посягаме всеки ден, за да заредим тялото си с необходимата му енергия. С негова помощ отваряме очите си сутрин и се подготвяме за всички задачи, които има да свършим в работата или у дома. В много от случаите обаче тази сутрешна доза не ни е достатъчна и за да преодолеем умората, пием кафе и следобед и така получаваме прилив на още енергия, за да бъдем бодри и концентрирани до края на деня.

Истината е обаче, че редовната консумация на кафе следобед, наред с положителните, оказва и много отрицателни ефекти върху здравето и организма ни. Кои са причините, поради които е добре да спрете този вреден навик?

Тези знаци издават, че трябва да се откажете от кафето

Сутрин без кафе - за мнозина това е немислимо. Но всеки знае, че с употребата на тази напитка не трябва да се прекалява. Препоръката на...

1. Пълноценният сън ни е нужен, за да може организмът ни да си почине, да се зареди с енергия, но и за редица други функции. По време на сън се нормализира кръвното налягане и се намалява стреса. Кофеинът зарежда тялото ни с необходимата му енергия и стимулира централната нервна система, а това ни прави работоспособни, внимателни, концентрирани и засилва паметта ни. Именно тези му качества правят не до там полезно пиенето на кафе следобед, защото това пречи на добрия и пълноценен сън. Сега може би ще се замислите дали причината за трудното заспиване, неспокойния сън и честото събуждане посред нощ, не се крие в чашата следобедно кафе?

2. Нервността, честото избухване и напрежението могат да са в резултата от кафето, което сте пили следобед. Това е така, защото ефекта на прилив на енергия и бодрост отминава твърде бързо и след това на тяхно място остават  умората и нервността.

3. Нощното изпотяване, отдаваме обикновено на това, че ни е било топло под завивките, а жените в менопауза го отдават на хормоналните промени. Истината е обаче, че и кафето може да доведе до това неприятно състояние, поради прекомерната употреба на кофеин.

4. Както знаем кафето действа като диуретик, поради което консумацията му води до по-честото отделяне на урина. Ето защо повишеното й отделяне през нощта, може да се дължи именно на чашата кафе, изпита  в следобедните часове.

Няма да повярвате, но тази билка ни дава енергия колкото чаша КАФЕ

Чували ли сте някога за билката гуарана? Тя представлява вечнозелено пълзящо растение с дребни червени плодчета. Прието е, че това раст...

5. Обръщали ли сте внимание на факта, че кафето притъпява чувството ви за глад и така след чаша кафе можете да изкарате няколко часа, без да хапнете нищо. Дотук добре, но след това идва обратният ефект, който, след като действието му отмине, вие чувствате зверски глад. Ето защо пиенето на кафе следобед може да ви накара да се храните обилно и дори да преядете в късните часове на деня или през нощта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Сбъднати мечти: как правилно да благодарим на Вселената (и защо е необходимо)

Тайни за гладки пети: Как да предотвратите и лекувате напуканите пети?

Знаете ли как се размножават медузите?

Никога не правете това: Типични грешки, които много хора правят при сервиране на ястия

Прости правила за избор на правилната възглавница за сън

Средиземноморски изкушения: Италианският чар на San Remo Mediterranean Cuisine

Има ли отровни паяци в България?

7 знака, че сте в егоистична и токсична връзка

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com