5 причини лелите да са особено специални за децата

3033
5 причини лелите да са особено специални за децата
Снимка: iStock/Guliver

За всяко дете е важна не само родителската грижа, а и на останалите роднини като баби, дядовци, лели, вуйчовци, братовчеди и други. Не е добре да спираме да контактуваме с тях, защото чрез общуването си те оказват съществено значение на растежа и развитието на всяко дете.

Последни проучвания показват, че лелите и чичовците са особено важни в живота на децата. Това е така, защото те гледат по по-различен ъгъл на живота, не както го правят майката и бащата. По този начин децата имат и различни очаквания от тях и обикновено им е доста интересно да са в тяхната компания. Когато усеща любов и топлота, детето се чувства добре в компанията на роднини, различни от неговите родители. По този начин децата могат да получат някой ценен съвет, който ще им послужи в близко и в далечно бъдеще. А ето и 5-те причини, поради които лелята е специален човек в живота на детето.

1. Лелята е перфектна детегледачка

8 тревожни индикации, че жената се превръща в "лелка"

Думата "лелка" се среща доста често по света. Дамите, на които им се лепи подобен етикет не са никак щастливи от него. Симптом на "лелк...

Ако родителите са заети от 9 до 18 часа и няма кой да гледа децата им или да ги вземе от ясла, детска градина или училище, на помощ може да се притече лелята. На детето ще му е приятно да бъде гледано не от чужд човек, а от някой роднина, защото то ще усети топлото отношение към него. Децата, които имат добри лели, са много щастливи, защото се чувстват в сигурни ръце и могат да споделят различни неща от тяхното всекидневие. А и родителите могат да се доверят много повече на лелята, отколкото на непознат човек.

2. Лелите дават положителни примери

Лелите са в състояние да дадат страхотни съвети и много умни и оригинални идеи на своите племенници. Те винаги намират правилния път и учат децата да го следват. Лелята е незаменим съветник и помощник, като за разлика от децата пред блока, тя винаги е настроена позитивно към детето и то е щастливо да си прекарва времето в нейната компания. Детето много по-лесно разкрива пред леля си това, което му тежи и й казва неща, които го е страх да сподели с родителите си. Това важи в особено голяма степен за порасналите деца. Лелята често се търси за съвет от децата, навлезли в пубертета. Те не се притесняват от нея и я възприемат по-скоро като приятел. Споделят й тайните, които ги мъчат.

3. Лелите дават солидна подкрепа

Лелите не обичат да "задушават" децата, които са им поверили. Децата се чувстват свободно в тяхната компания и обичат да правят неща, които по принцип не правят, когато са с родителите си. За тях лелята винаги е добра, готова да ги изслуша за всичко. Тя им дава подкрепа и може да реши всеки проблем. Ако детето не е направило нещо, което е трябвало да направи, то се чувства щастливо, когато е с леля си, защото знае, че тя няма да му се скара, а спокойно ще го накара да си вземе бележка.

6 причини, заради които да обожаваме лелите си

Модерните семейства изграждат все "по-комплексни" вътрешни връзки. И докато родителите съветват и възпитават малките наследници, бабите...

4. Лелите обичат да окуражават децата

Детето винаги може да разчита на своята леля да се намеси във важен момент и да реши съществен проблем. Лелята е негова опора, когато тренира и когато има любовен проблем. Тя обича да присъства в живота на детето и често пъти го окуражава. Проявява голям интерес към това, което върши, а това му дава криле и го ласкае. Ето защо децата са радостни, когато попаднат на добра и всеотдайна леля.

5. Лелите глезят децата

Често пъти лелите купуват на децата скъпи подаръци, обичат да ги глезят и да им дават пари. Щедростта на лелята кара детето да се чувства по специален начин, а родителите са щастливи, защото по този начин лелята участва активно във възпитанието им и им помага финансово.

Лелята е същински подарък за всяко едно дете, защото любовта й към него е много силна, а връзката им е здрава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com