5 признака, че ще живеете по-дълго 

10090
5 признака, че ще живеете по-дълго 
Снимка: Pexels

Учените отдавна се занимават с факторите, влияещи върху продължителността на човешкия живот. Публикувани статистически данни показват, че средната продължителност на живота при жените надвишава с около 5 години тази при мъжете, както и съществено варира в зависимост от националната принадлежност. Несъмнено, дълголетието е свързано преди всичко с гените на предците, но също така зависи съществено от начина на живот. Колкото се отнася до отделния индивид, доколко той е предразположен да стане дълголетник може да се прецени по няколко признака.

5 признака за дълголетие

Първо, жените са благословени от природата да имат дълъг живот. Причината е във факта, че женските яйчници съдържат хормони, които удължават живота и забавят процеса на стареене. И докато женски полов хормон (естрогенът) има ясно изразен противовъзпалителен ефект, то мъжкият полов хормон (тестостеронът), действа в посока да деактивира постепенно имунната система.

Второ, външният вид е показателен – хората с ясно изразен младежки външен вид подсказват, че е вероятно да станат дълголетници. Изследване на представителна извадка от двойки близнаци е показало, и че по-младо изглеждащия близнак живее по-дълго от своя брат/сестра. Обяснението е свързано с молекулярните биомаркери на стареенето – теломерите (представляващи слой линейна хромозомна ДНК), като по-младите хора имат по-дълги теломери.

10 храни, които подмладяват!

Трето, вегетарианството е условие за дълъг живот – столетниците с такъв хранителен режим са значително повече от тези, които са се хранили с животински продукти. Учените обясняват това с факта, че, когато съдържащите се в месото и млечните продукти протеини попаднат в човешкия организъм, то започва бързо стареене на клетките, тъй като се засилва техният растеж и размножаване. Тези процеси не са необходими обаче, за един възрастен организъм, тъй като продължителният клетъчен растеж води до ускоряване на процеса на стареене. Затова е препоръчително да се намали количеството аминокиселини (попадащи в организма чрез протеина в храната), с което ще се забави активния растеж на клетките и защитата на тялото спрямо болестите съществено ще се засили, а стареенето – ще се забави.

Четвърто, столетниците имат перфектна чревна микрофлора –  в червата им се намират голям брой полезни бактерии, които произвеждат витамини и освобождават необходимата енергия за борбата с инфекциите. Тези чревни процеси могат да бъдат стимулирани, ако се консумират богати на пробиотици храни като риба и морски дарове, както и пресни зеленчуци и плодове. 

Пето, дългоживущите хора нямат проблеми с поддържането на нормално телесно тегло. Установено е, че при тези, за които индексът на телесната маса е над 35, вероятността от смърт се увеличава с около 30%, съпоставено с онези, които са с нормално тегло. Нещо повече, натрупването на мазнини около талията почти удвоява тази вероятност дори при положение, че ИТМ е в нормалните граници. Коремните мазнини са следствие на генетиката, заседналия начин на живот и дебалансирания хранителен режим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com