10 храни, които подмладяват!

13578
10 храни, които подмладяват!
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Мнозина знаят, че ако редовно се хранят с т.нар. бързи закуски, газирани напитки и сладкиши, ще си осигурят бръчки доста преждевременно. Но за щастие има и продукти, с които хората се чувстват по-млади и пълни със сили.

1. Авокадо. Авокадото помага да се регулира телесното тегло и е полезно за кожата. Зеаксантинът и лутеинът в този плод я предпазват от увреждания, предизвикани от ултравиолетовите слънчеви лъчи. Според някои изследователи, авокадото има заздравяващ ефект върху външни наранявания.

4 сока, които подмладяват кожата

В стремежа си да се сдобият с перфектната кожа много жени инвестират в скъпи козметични продукти, които обещават да направят лицето им ...

2. Червени риби. С възрастта предпазната роля на кожните клетки намалява, а повърхността на лицето неусетно съхне. Това се отразява вредно върху способността й да регенерира. Полиненаситените киселини омега-3 и омега-6, които се съдържат в червените риби, подсилват клетъчната мембрана на епитела, а това задържа влагата. Така кожата става по-еластична и гънките по нея не се трансформират в неприятни бръчки. Към т. нар. „червени риби“ спадат видовете с оранжев през розов до червен цвят на месото – главно сьомгата, есетрата и рибата-тон.

3. Домати. Тези плодове (каквито са доматите, макар че в готварството ги числят към зеленчуците) са не просто обичайна съставка за лятна салата. В тях има витамин С, който спомага за образуването на колаген – важен елемент за еластичността на кожата. Каротиноидният пигмент ликопен, придаващ червения цвят на зеленчуците, допринася за защитата от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

4. Моркови. Морковите са сред най-важните източници на ретинол и бета-каротин, които пазят кожата от увреждане. В комбинация с витамин D те стават мощен антиоксидант, който я предпазва от бързото повяхване и стареене.

5. Зехтин. Ето важен източник на витамини A, D и E, които са крайно полезни за кожата. Ретинолът или витамин А я предпазва от преждевременно застаряване. Витамин D намалява въздействието на ултравиолетовите лъчи. Витамин Е е естествен антиоксидант.

Факти за подмладяване на лицето

Всяка жена иска да е красива и привлекателна. Ако в ранна възраст не е толкова трудно да се справите с несъвършенствата на външния си в...

6. Куркума. Това е подправка с произход от Индия и се използва в качеството на лек от най-древни времена. Куркуминът, придаващ жълтия й цвят, оказва изразено противовъзпалително, антиканцерогенно, антиинфекциозно действие и играе роля на антиоксидант. Кожата възстановява по-бързо целостта си и изглежда по-млада.

7. Тиква. Наличието на оранжев цвят на тиквата е индикатор за антиоксиданта бета-каротин в нея. Допълнителен здравословен бонус е високото съдържание на целулоза (фибри), което регулира и нормализира функцията на червата – а това дава положителен ефект за по-здрава кожа.

8. Ядки. Повечето от ядките съдържат витамин Е. Особено много е наличието му в орехите, бадемите и лешниците. Този витамин отстранява токсините и защитава кожата против ултравиолетовото слънчево лъчение. Ефектът се засилва от коензима с индекс Q10. Той значително редуцира сезонното влошаване на кожата, изглажда бръчките и я прави по-млада.

9. Яйца. В яйцата се съдържат аминокиселините пролин, лицин и глицин, които имат важно значение за образуването на колаген и еластин – с тези вещества кожата става еластична и възвръща първоначалния си вид. Жълтъците са богати още на витамини А, D и Е.

Ябълков оцет за подмладяване

Знаехте ли, че ябълковият оцет не е полезен единствено за салатата, но и за кожата ни? Тук ще ви представим няколко варианта на приложе...

10. Шоколад. Антиоксидантите флавоноиди са бариера пред негативното въздействие на ултравиолетовите лъчи и предпазват кожата от увреждане. Проучванията доказват и сериозния противовъзпалителен ефект на шоколада. Но става дума само за натурален черен шоколад, в който има висока концентрация на какао.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com