5-те фрази, които звучат коренно РАЗЛИЧНО, извадени от контекста

9249
5-те фрази, които звучат коренно РАЗЛИЧНО, извадени от контекста
Снимка: iStock/Guliver

Има безброй известни от години реплики, които ние използваме в ежедневието си, но знаем ли всъщност как те звучат в контекста на първоизточника си?

Понякога дадена фраза е толкова актуална, че забравяме да проверим за какво всъщност става въпрос и какво е продължението ѝ. Днес ще ви дадем 5 примера за това как фразите могат да звучат съвсем различно, ако ги разглеждаме в цялостта им. Нека видим:

Истината е във виното (Ин вино веритас)

Любима на много фраза, която се използва от всички любители на тази алкохолна напитка. И може би така казана фразата, ни подсказва, че без влиянието на виното ние не можем да проумеем истината и същността на различни въпроси. Оригиналният израз е от Плиний Стари и всъщност обаче гласи, че „Истината е във виното, а здравето е във водата.“ – Ин вино веритас, ин аква санитас.

За мъртвите или добро, или нищо

Всички знаем, че когато човек почине, не бива да се изричат лоши думи за него. Ако нямаме какво хубаво да кажем – по-добре е да замълчим, защото можем да си доведем гнева на покойника. Но всъщност оригининалният израз с продължението изглежда по този начин: „За мъртвите или добро, или нищо друго освен истината“. Тези думи принадлежат на Хилон от Спарта – древногръцки политик и поет от 6 в. пр.Н.е. Интересно е как все още са останали известни във времето, а дори в наши дни „мъртвите“ бива заменено и с „бившите“.

Век живей, век учи

Ако не сте запознати с тази фраза, днес ще ви представим оригиналния и вид и първоизточника и. Често е използвана от учителите, за да насърчи интереса към образованието. Думите се приписват на Ленин, но всъщност този, който пръв ги е изрекъл, е Сенека – „Век живей – век се учи как да живееш“, гласят неговите слова.

Няколко сентенции за съня изречени от велики хора

Когато става въпрос за нашето здраве един от най-важните, но и същевременно все по-подценяван аспект е именно сънят. Следващите мисли с...

Пътят към Ада е постлан с добри намерения

Много хора разбират тези думи погрешно и не се опитват да вникнат в истинското им значение. А може би това се дължи и на факта, че не знаят оригиналната фраза, която звучи така: „Пътят към Ада е постлан с добри намерения, пътят към Рая е постлан с добри дела.“ Вече всичко започва да придобива смисъл, нали?

В СССР няма секс

Този израз се е настанил като твърдение за живота на хората по онова време, но това просто са думи, извадени от истинския им контекст. Става въпрос за едно интервю с Людмила Живкова, в което тя е попитана от американска репортерка дали имат реклами със секс. На което тя отговаря „Не, ние нямаме секс и сме категорично против!“. Е, изводите си правете сами.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com