6 хигиенни грешки, които всички допускаме

3008
6 хигиенни грешки, които всички допускаме
Снимка: iStock/Guliver

Каквото и да си приказваме и каквито и ластици да разтягаме, все още има хора, които не спазват основни хигиенни правила, не се къпят достатъчно, имат вредни навици и още много други. Пътувайки в автобуса или метрото, постоянно ставаме свидетели на много хора - мъже и жени, млади и стари, които ядат неприлично, пипат мобилните си телефони, пипат пари, а след това старателно си бъркат с пръст в носа или устата. 

Много хора също така биха се изненадали, че са правили грешно едни от най-важните неща цял живот. Ето основните грешки, които допускат в ежедневието си много от нас и съветите, как бихме могли да ги избегнем:

1. Твърде често взимаме душ

Звучи наистина странно, но прекаленото използване на душа също не е полезно. Специалистите по инфекциозни заболявания са на мнение, че прекомерното къпане води до изсушаване и напукване на кожата. Този проблем особено често се среща през зимата. Но по-притеснителното нещо в случая е, че по този начин по-лесно ще попаднат микроби в тялото. 

2. Не си мием ръцете преди ходене до тоалетна

Това е много сериозен пропуск! Освен след тоалетна, ръцете трябва да се мият старателно и преди посещението! В случай, че не го направите, вие поемате риск да пренесете бактерии по тоалетната хартия или вашите интимни части, докосвайки се неволно.

3. Натискаме бутона на казанчето с пръсти

Ето защо клечките за уши са вредни

Хигиената е нещо, което всеки човек разбира по различен начин и се грижи за нея в различна степен. Всички сме учени, че е добре да подд...

Всеки възпитан човек пуска водата, след като е приключил в тоалетната. Обикновено дърпаме или натискаме копчето с върха на пръстите си и по този начин оставяме отпечатъци върху повърхността. Освен това, по ръцете ни могат да полепнат вредни бактерии, от които да се разболеем. Опитайте се да натискате копчето на казанчето с кокалчетата си, след като предварително сте свили пръста. Това елементарно нещо наистина би ви помогнало много!

4. Дълго време спим на една и съща възглавница

Пълните с пух възглавници, са идеалната среда за развитие на акарите. Калъфите също, особено ако не ги подменяте често. Проучванията показват, че праховите акaри са способни да предизвикат в нас различни алергии, дразнене и подуване на горните дихателни пътища. Ето защо е от голямо значение да сменяте калъфката по-често (минимум веднъж седмично), а възглавницата да сменяте с нова поне на всеки 6 месеца. По този начин ще предотвратите образуването и натрупване на микроорганизми по повърхността им.

5. Позволяваме на домашните любимци да спят с нас

Хигиена в пандемията - кои са най-опасните места у дома

Рискът от пренасяне на вируси вкъщи при хора, които редовно посещават обществени места или пътуват с градския транспорт е доста висок, ...

Колкото и да обичате вашето домашно куче или котка, запомнете, че все пак е ЖИВОТНО и потенциален приносител на всякакви видове бактерии - някои безопасни, но и други много опасни, които могат да ви донесат алергия, грип или дори коронавирус!

Лекарите съветват, че не бива да позволявате на вашия домашен любимец да спи с вас заедно в леглото, нито пък да се качва по столове и дивани. Дори редовните грижи за тях не са гаранция, че няма да ви заразят с инфекция или да донесат бълхи в къщата ви. 

6. Измиваме със сапун лицето си

Въпреки, че за голяма част от хората е сутрешен ритуал, това е голяма грешка, която не бива да допускаме. В миенето на лицето няма нищо лошо, но не трябва да използваме сапун.

Без значение дали сапуна е антибактериален или съвсем обикновен, чрез него ще запушите порите върху лицето си, а това ще провокира образуване на пъпки. Според дерматолозите, за кожата на лицето сапунът не е подходящ, тъй като понижава нейното pH и по този начин се нарушава защитната и бариера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com