6 храни, които имат силно противовъзпалителни свойства

7508
6 храни, които имат силно противовъзпалителни свойства
Снимка: https://pixabay.com

Суперхраните имат ползи за поддържането на цялостното ни здраве в добро състояние, както и за превенция от някои болести като например Алцхаймер, диабет, артрит, рак, остеопороза, заболявания на сърдечно-съдовата система и др. Затова е добре в менюто си да включваме предимно пресни храни, с чиито състав и свойства сме наясно. Има някои храни с по-изразени протиовъзпалителни свойства, които прииждат на помощ при появил се възпалителен процес или инфекция в организма. Ето и няколко примера за такива храни:

Папая

12 от най-полезните храни в света според ВВС

Балансираната диета и добре съставното меню са важни за здравето. ВВС посочва 100 полезни храни, консумацията на които подобрява функци...

Папаята е екзотичен плод, който има мощно антиоксидантно влияние в организма ни. Този плод е богат на витамини като С, Е и провитамин А – те са известни именно с антиоксидантните си свойства. Освен това, благодарение и на ензимите апаин и хипоапаин в тях също усилват противовъзпалителното действие.

Боровинки

Сините боровинки са именно от онези суперхрани, за които стана въпрос в началото. Съставът им е богат на антоцианини, флаваноли и др. Фитонутриенти, имащи ролята на антиоксиданти в организма.
Червените боровинки също съдържат полезни фитонутриенти с противовъзпалителни свойства. Те са познати с благоприятното влияние върху пикочната система, но могат да са много полезни и за храносмилателната и сърдечно-съдовата система, като умело ги защитават от появата на инфекции.

Броколи

Броколите също са чудесен избор при здравословното хранене, тъй като са богати на витамин С, за който знаем, че е сред най-силните антиоксиданти. Освен противовъзпалителни фитонутриенти обаче, броколите съдържат и противоракови, което прави консумацията им още по-препоръчителна.

Храните, от които отслабваме, докато ги консумираме

Природата ни е дарила с десетки храни, които са с минимално количество калории. Истина ли е обаче, че за да изядем една ябълка, ще изра...

Джинджифил

Още една суперхрана, имаща безброй ползи за нашето здраве. Чудите се защо обаче е горещо препоръчван като напитка, когато сме болни и настинали? Това е именно защото джинджифилът има в състава си редица антиоксидантни вещества, които защитават тялото ни от възпаления и инфекции, както и се борят при вече налични такива. Проведени са редица изследвания, които доказват множеството ползи на джинджифила като противовъзпалителна и суперхрана.

Орехи

Като цяло повечето видове ядки са полезни за здравето ни, но консумирани с мярка. За орехите можем да кажем, че в състава им откриваме алфа-линоленова киселина, която защитава клетките от възпаления и спомага за по-бързото елиминиране на вече образувалите се такива. Но отново споменаваме, че трябва да следите за количеството, което хапвате, защото те са калорични и мазни.

Авокадо

Топ 10 храни, полезни за сърцето

Тези доста лесни за приготвяне и питателни храни трябва да присъстват в храненето на всеки. Започнете деня си с купа гореща овесена ка...

Авокадото е включено в менюто на всеки спортист или човек, който спазва хранителен режим, тъй като ни осигурява нужната енергия и полезни мазнини, засища ни и спомага за топенето на излишните килограми. Освен това, в състава му намираме някои мощни антиоксиданти, както и полезни витамини и минерали.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ако видите това петно върху ягодата, по-добре изхвърлете всичките

Не ги замразявайте: тези продукти губят всичките си качества

Полезно или вредно е да седим на пода?

Бог Канабис и Света Халюциногенна гъба: Пастор създаде църква за духовни приключения (ВИДЕО)

Как да разберете дали имате цьолиакия или непоносимост към глутен?

"Парични" дати през май 2024 г. според Фън шуй - портфейлът ви ще се пръсне от пари

Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот

Диетолог: 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема

Стихотворение за 13 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 13 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com