6 негативни мисли, които ви пречат и как да ги преобразувате

4079
6 негативни мисли, които ви пречат и как да ги преобразувате
Снимка: iStock/Guliver

Ето 6 отрицателни мисли, които можете да идентифицирате и преформулирате с овластяващи думи:

1. "Не мога!"

Когато казвате „не мога“, вие се настройвате за провал, защото това означава, че се отказвате или ви липсва решимост. Това предполага нисък образ на себе си, безпомощност и липса на самоконтрол. Използването на думата също увеличава нивото на стрес, блокира креативността и способността ви да решавате проблеми. Вместо това използвайте тази овластяваща дума: няма. Когато казвате „няма да....", вие утвърждавате увереност и самоконтрол. Това означава предпочитание и избор.

2. "Трябва!"

Когато казвате: „Трябва!“, вие се отказвате от способността си да правите собствен избор и следователно ставате жертва. Използването на тези думи насърчава вътрешния диалог, който създава условия на безсилие. Вместо това използвайте тези овластяващи думи: изберете или искате. Всичко е избор. Не е нужно да Вие „правите“ или „трябва да направите“. Вместо това използвайте изберете или искате. Когато казвате: „Аз избирам“ или „Искам“, вие признавате, че имате право да изберете своя път.

3. "Винаги сме правили така"

Когато казвате „Винаги сме правили така!“, това означава, че има правилен или грешен начин да се направи нещо. Мисленето, че може да грешите, не е издигащо и мачка новаторството. Изпраща съобщение, че не контролирате или не си заслужавате и не искате да правите нещо. Изразът означава също липса на приемане, а не насърчение. Вместо това използвайте този израз: "Можем да се доверим на опита". Когато казвате: „Мога или бих могъл“, вие засилвате свободата и способността си да поемете пълната отговорност. 

4. "Винаги" или "никога"

Когато казвате „винаги“ или „никога“, вие се опитвате да докажете точка и да се базирате на позицията. Вашата цел става победа вместо разбиране и положителна резолюция. Тези думи насърчават заблуждаващи и катастрофиращи мисли, които изчерпват енергията ви и причиняват безпокойство. Вместо това използвайте тези овластяващи думи: понякога или често. Когато казвате „Понякога, често или рядко“, вие създавате възможност за откритост и приемане.

5. "Но,..."

Когато казвате „но“, това води до отричане на всичко, което е било казано или мислено преди това. Това често води до промяна на неутралното твърдение в отрицателно. Думата затваря пространството за разговор или мисловния процес.

Вместо това използвайте тази овластяваща дума: и.

Когато обаче кажете „и“, това позволява на вас и другите да останете съсредоточени върху вашите намерения и верни на това, което искате да кажете или направите. Позволява ви да останете по-отворени и по-малко защитни.

6. "Ще опитам"

Когато казвате „Опитвам се“ или "Ще опитам", това означава, че сте несигурни, нерешителни, бягащи от ангажимента и го прави добре да се провалите без бой.

Вместо това използвайте тази овластяваща дума: ангажиране.

Когато казвате „Аз се ангажирам“, вие давате залог, който ви задължава към определен начин на действие. Работите по-усилено, търсите решения, когато се сблъскате с препятствия, не смятате отказването като опция и не се обръщате назад. Ангажиментите са овластяващи, защото влияят върху това как мислите, как звучите и как действате. Говоренето на положителен народен език изисква постоянно осъзнаване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Учителят Дънов за лъжата: Изменя химическия състав на кръвта

Как тютюнопушенето се отразява на психиката ви?

Зодиите, които са най-големите манипулатори: За една от тях никога не бихте предположили

10 грешки в стила, които подчертават корема ви - никога не ги допускайте

Японски психолози: Бърз трик, с който да се отървете от гнева за секунди

Тези опасни мебели никога не трябва да се държат в спалнята

3 неща, които трябва да промените в закуската си, за да отслабнете

4 начина да накарате мъжа Скорпион да бъде обсебен от вас

Мачкат всички по пътя си: Тези зодии са най-големите кариеристи

Експерти: 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com