6 неща у дома, които да СПРЕШ да чистиш толкова често

15371
6 неща у дома, които да СПРЕШ да чистиш толкова често
Снимка: iStock/Guliver

Понякога се престараваме в желанието си всичко у дома да е перфектно чисто. Някои неща обаче нямат нужда от толкова чистене и днес ще ти разкрием кои са те.

1. Кухненските шкафове – не бива да прекалявате в чистенето на повърхността на кухненските шкафове, защото можете да ги повредите. Това важи с особена сила, ако ги чистите със специални препарати – с тях можете да изтъркате повърхността им и да изглеждат захабени, въпреки че са нови. Чистете ги веднъж месечно и то с кърпа с вода и нищо друго.

2. Плота на печката – няма нужда да търкате керамичния плот на печката след всяко готвене със силен препарат, който може да го надраска и да го повреди. Забърсвайте с мека кърпа и най-често с по-слаби препарати, така че да не навредите на повърхността на печката.

3. Прозорците – не се престаравайте в чистенето на прозорците прекалено често. Не е нужно, защото по тях се задържа най-малко прах, тъй като са гладка повърхност, разположена изцяло хоризонтално. Освен това препаратите за прозорци се пръскат по повърхността и често вдишваме голямо количество от вредния препарат. Два или три пъти годишно е напълно достатъчно!

4. Екрана на телевизора или компютъра – няма нужда да прекалявате с почистването на екраните у дома, защото можете да ги повредите, особено ако използвате препарати. Забърсвайте повърхността им веднъж на 2-3 седмици с чиста и леко навлажнена с вода кърпа.

5. Пода – избягвайте да почиствате пода всяка седмица с препарат. Това е добре да се прави веднъж на няколко месеца. В останалото време е достатъчно да ги минавате с влажен моп след прахосмукачката, колкото да забършете останалата прах. Прекаленото мокрене на пода може да го повреди, може да се задържи вода в малките процепи в паркет и да се образува мухъл, както и да се раздуе настилката.

6. Книгите – знаете, че върху книгите се събира много прах, който трудно се маха. Не ги чистете прекалено често, не използвайте и мокър парцал. По този начин само ще намокрите прахта върху книгите и ще направите петна отстрани по страниците им, с което ще започнат да изглеждат по-захабени, отколкото всъщност са.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com