6 от най-смъртоносните природни бедствия в света

10276
6 от най-смъртоносните природни бедствия в света
Снимка: Getty Images/Guliver

Тези шест природни бедствия унищожиха градове и големи общности по целия свят. Чрез ураган, тайфун, наводнение или земетресение, тези събития колективно са отнели милиони човешки животи.

Наводнението на река Яндзъ (1931 г.)

Големи наводнения по поречието на река Яндзъ (Chang Jiang) в централен и източен Китай са се случвали от древни времена до наши дни, причинявайки значителни разрушения на имущество и много жертви, но голямото наводнение от 1931 г. се откроява. То обхваща десетки хиляди квадратни мили, наводнявайки оризови полета и различни градове, включително Нанкин и Ухан. Наводнението засегна повече от 50 милиона души. Правителствени организации, включително Националната администрация за океаните и атмосферата, изчислиха, че броят на загиналите е около 3,7 милиона души.

ВИДЕО: Петте най-големи торнада в историята досега

Земетресението в Хаити (2010)

На 12 януари 2010 г. земетресение удари Хаити на около 15 мили (24 километра) югозападно от столицата Порт-о-Пренс. Земетресението е регистрирано с магнитуд 7,0 по скалата на Рихтер и е последвано от вторични трусове с магнитуд 5,9 и 5,5. Друг вторичен трус с магнитуд 5,9 удари на 20 януари. Земетресението е генерирано от свиваща деформация по протежение на разлома Léogâne, малък скрит разлом на навлизане, открит под град Léogâne. Има дебат относно общия брой на смъртните случаи, причинени от това земетресение, но оценките сочат, че около 200 000–300 000 души са загинали. Още стотици хиляди бяха разселени.

Повреда на язовирната стена след тайфуна Нина-Банцяо (1975 г.)

Тайфунът Нина удари западната провинция Хенан в Китай през август 1975 г. Приридното бедствие причини катастрофално разрушаване на язовирната стена и последвалите наводнения взима повече от 150 000 жертви. Язовирът Banqiao е построен в началото на 50-те години на миналия век в опит да се контролира Huang He (Жълтата река), но тайфунът Нина предизвика наводнения два пъти по-интензивни от нивата на наводнения, които язовирът успя да издържи. Според докладите за броя на жертвите най-малко 26 000 души са загинали при наводненията. Приблизително 145 000 души са починали от епидемии, причинени от замърсяване на водата и глад. Броят на пострадалите от бедствието надхвърли 10 000 000 души.

Земетресението Токио-Йокохама (1923 г.)

Земетресение с магнитуд 7,9 удари столичния район Токио-Йокохама около обяд на 1 септември 1923 г. Броят на загиналите от земетресението се оценява на над 140 000. Повечето от тези смъртни случаи са причинени от последващи широко разпространени пожари. Много стотици хиляди къщи бяха или разтърсени, или изгорени, а ударът предизвика цунами, което достигна височина от 39,5 фута (12 метра) в град Атами, в залива Сагами. Земетресението и последиците от него разрушиха най-големия търговски център на Япония и травматизираха нацията в продължение на десетилетия.

Огнено торнадо избухна в Португалия (ВИДЕО)

Земетресението в Кашмир (2005 г.)

На 8 октомври 2005 г. катастрофално земетресение удари управляваната от Пакистан част от района на Кашмир, Северозападната гранична провинция на Пакистан и съседните части на Индия и Афганистан. Земетресението е с магнитуд 7,6 по Рихтер, а оказването на помощ на оцелелите е затруднено от множество вторични трусове, последвали свлачища и падащи камъни. Сериозността на щетите и големият брой смъртни случаи се влошиха от лошото строителство в засегнатите райони. В Кашмир загинаха най-малко 79 000 души, а повече от 32 000 сгради се срутиха.

Голямата буря Галвестън (1900)

Голямата буря в Галвестън се случи на 8 септември 1900 г., когато ураган с приблизителна сила от категория 4 удари Галвестън, Тексас. Този ураган остава най-смъртоносното природно бедствие в историята на САЩ, както и най-лошият ураган в историята на американците. Повече от 8000 души бяха убити, а 10 000 останаха без дом. Ураганът унищожи Галвестън, който по това време беше един от най-напредналите градове в Тексас. Ураганът имаше очаквано приливно вълнение от 15 фута (4. 5 метра), докато бариерният остров Галвестън беше само 5 фута (1,5 метра) над морското равнище. Той удари без много предупреждение, тъй като при прогнозирането на бурята по това време липсваше напредналата технология, необходима за точно прогнозиране на огромните физически и човешки жертви, които ураганът щеше да вземе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com