6 съвета да подобрите съня си

6766
6 съвета да подобрите съня си
Снимка: Thinkstock/Guliver

Както знаем добре, редовният сън се отразява позитивно на нашето здраве, но в съвременния свят недоспиването е практически постоянен спътник на човека. Какви съвети може да даде науката за подобряване на съня, а заедно с това – и на самочувствието?

Съвет първи: обърнете внимание на мястото, където спите. В спалнята трябва да е тихо, тъмно и прохладно. Особено следва да избягвате включените компютърни екрани – тяхната светлина рязко снижава изработката на мелатонин – хормона, отговорен за циркадните ритми.

Повече от 40 минути сън през деня са опасни за здравето

Продължителният дневен сън и прекалената уморяемост са свързани с риска от възникване на метаболитен синдром – по-конкретно с нар...

Съвет втори: следете часовете. Лягайте да спите и се събуждайте по разписание дори в почивните дни. Това ще помогне за укрепване на вашия циркаден ритъм и в бъдеще ще помогне да се събуждате без всякакви проблеми. Сутрин не казвайте, че още десет минути и всичко ще ви е наред. Ако сте решили да ставате, например в осем сутринта, то ставайте, иначе събуждането в установено време всеки път ще ви бъде все по-трудно.

Съвет трети: занимавайте се с физически упражнения поне шест часа преди сън. Да, умората след спортната зала или тичането може да провокират съня, но обикновено повишената температура, възникваща поради активната работа на тялото, ще ви пречи да заспите.

Съвет четвърти: ако искате да подремнете през деня, то правете това максимум до 16:00 часа и максимум за 30 минути. Иначе ще нарушите своя ритъм и вечер ще ви бъде трудно да заспите.

Съвет пети: следете употребата на кофеин. Постарайте се следобед да не употребявате никакви напитки, съдържащи кофеин. Разпадането на кофеина отнема около пет часа, но в нашата система той мой може да остане в продължение на 14 часа.

Защо е полезен дългият сън през уикенда

Съвременният живот с неговия бесен ритъм и съблазни води дотам, че много хора не си доспиват през седмицата. Затова доста от тях предпо...

Съвет шести: не заспивайте пред включен телевизор. Както и в случая с компютъра, това може да се отрази изключително негативно на вътрешния ви часовник и изработката на мелатонин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com