6-те най-лесно преносими зарази, които може да ни предаде домашния любимец

5231
6-те най-лесно преносими зарази, които може да ни предаде домашния любимец
Снимка: iStock/Guliver

Ако имате домашен любимец, то най-вероятно му давате да яде от храната ви, да спи в леглото ви, целувате го, прегръщате го и му давате цялата любов, на която сте способни. 

Тези неща са напълно нормални за собствениците на домашни любимци, но те могат да бъдат и опасни. Колкото и да си ги обичаме, животните могат да ни предадат болести, които да са опасни за нас и нашите близки.

Дерматофитоза

Това е вид гъбична инфекция, която се причинява от гъбичките дерматофити. Наблюдава се при хората, които имат домашни любимци. Гъбичките се хранят с кератин, който се намира в горния слой на кожата, косата и ноктите. Те виреят в топла и влажна среда. 

При животните се наблюдават главно в козината. Могат да се видят и при падащите косми. Можете да се предпазите, като редовно обезпаразитявате домашния любимец, както и перете спалното бельо на висока температура.

Кръгли червеи

Котките са най-честият разпространител. Те я прихващат от мишките и плъховете, които гонят, а след това я предават и на своите малки чрез кърмата.  

Можете да се предпазите, като миете ръцете си редовно и спазвате стриктна хигиена. Също така, редовно обезпаразитявайте котката и чистете често тоалетната ѝ.

Кръглите червеи причиняват кашлица, задух, коремни болки и дори слепота.

Тения

Децата са най-податливи на тенията. За да се предпазите от нея е добре да имате редовна превенция. Тенията, ако не се махне, може да добие големи и застрашаващи здравето размери.

10 неща, които трябва да направите преди да си вземете котка вкъщи

Да си вземете котка е чудесно и е хубаво да го направите, когато имате възможност. За едно успешно приятелство обаче, трябва да имате д...

Когато бъде открита, тя лесно се маха. Внимавайте обаче домашния любимец да няма досег до кърлежи или бълхи, тъй като те имат добра корелация с тенията и така попадат в козината, а оттам и при вас.

Анкилостома

Тя е причинена от кукест червей. Забелязва се основно в субтропическите страни, но е изключено да я срещнете и по нашите ширини.

При инфекцията се забелязва недостиг на желязо и анемия. Червеят се закачва по стените на червата и се храни с кръв. На мястото на закачването се появяват ерозии и дори язви с до 2 см. Това води до чести кръвоизливи и оттам до анемия.

За да се предпазите мийте ръцете си редовно и подлагайте на вътрешно и външно обезпаразитяване домашния любимец. 

Златна рибка - домашен любимец и силен талисман за финансов късмет

Мнозина са чували за приказката за златната рибка. В действителност златните рибки наистина привличат късмета и ви помагат да станете п...

Токсоплазмоза

Това е опасно за здравето заболяване, което се среща често при хора, които имат котки. Те се заразяват, когато ядат сурова храна. Поради тази причина е добре да ограничите излизането на животното и да го обезпаразитявате редовно. 

Храната, която приема котката, трябва да е преварена или да е купена от специализиран магазин.  Болестта е опасна за бременни жени, тъй като предизвиква очни малформации и дори спонтанен аборт. 

Бяс

Последната болест, която ще споменем е бесът. За щастие има ваксина за домашните любимци. Ако пък ви ухапе заразено животно – свържете с лекар незабавно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com