7 храни и напитки, които могат да ви причинят главоболие

5375
7 храни и напитки, които могат да ви причинят главоболие
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че има различни „причинители“ на главоболие, следните седем храни, хранителни добавки и хранителни навици са най-честите причини за мигрена.

1. Пропускане на хранене.

6 хитри начина, с които да облекчите главоболието

Диета, стрес, месечен цикъл, напрежение, мигрена... Разнообразни са причините, които са в състояние да предизвикат главоболие. То наруш...

Постенето – или прекарването на пет или повече часа без ядене – може да бъде най-честата причина за главоболие.

2. Алкохолът , особено червеното вино и бирата, са следващият най-често срещан причинител. Една или две напитки могат да предизвикат главоболие веднага или на следващия ден.

3. Тираминът, аминно съединение, намиращо се естествено в някои храни, може да причини разширяване на кръвоносните съдове, което може да предизвика мигрена при някои хора. Това може да бъде труден фактор за идентифициране, защото ефектите могат да бъдат дори по-лоши в деня след консумация на храни, съдържащи тирамин. Храните, съдържащи тирамин, включват: червено вино, бира, шоколад, авокадо, ядки, презрели банани, соев сос, отлежали сирена и някои млечни продукти.

4. Преработени меса като хотдог, деликатеси и бекон.

5. MSG (мононатриев глутамат) , подобрител на вкуса, използван в почти всяко сирене или закуски с вкус на бекон, както и в много азиатски ястия. „Автолизирана мая“, „хидролизиран соев протеин“ или „глутамат“ в списъка на съставките са улики, че дадена храна съдържа MSG.

4 типа главоболие и как да се избавим от него

Почти всеки от нас е изпитвал главоболие. Може да бъде различно: от леко замайване до усещане, че главата ви е напът да избухне. Разбир...

6. Нитрати и нитрити, съединения, които се добавят към преработени меса и се срещат естествено в някои зеленчуци. Обикновено нитратите, които консумираме в зеленчуците, като спанак, цвекло, репички, целина и зеле, не са проблем за страдащите от мигрена. Когато избирате деликатеси или хот-дог, изберете марки, които не съдържат добавени нитрати или нитрити.

7. Аспартамът, изкуственият подсладител някои безалкохолни, е свързан с главоболие при някои хора, вероятно защото тялото разгражда подсладителя до формалдехид. Дори ако аспартамът не е задействащ фактор за вас, има много други основателни причини да избягвате изкуствените подсладители.

8. Кофеин. Някои хора смятат, че кофеинът е причина за главоболие, а други го смятат за средство за облекчаване на главоболието. Кофеинът дори се появява в някои лекарства за главоболие. Ключът може да е в количеството кофеин. Ако пиете кафе, ограничете приема до около една чаша. Ако в момента пиете много повече от това, бавно намалявайте приема си с течение на времето, за да не предизвиквате главоболия, свързани с по-малко пиене.

За да разберете кое от тях е причина за вашето главоболие, водете хранителен дневник, който включва всичко, което ядете, и всички симптоми, свързани с главоболието, които изпитвате. С течение на времето може да видите модели, които разкриват кои храни или навици са склонни да доведат до мигрена. В някои случаи дори само намаляването на количеството или честотата на задействане на храната може да е достатъчно, за да ви предпази от болка.

 

Ако постоянно ви боли глава и чувствате глад, истинската причина е ТАЗИ

Наддаването на теглото най-често е резултат от лош подбор на храни, заседнал начин на живот и прекомерно много стрес. Замисляли ли сте ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com