7 интересни факта за Черно море, които може би не знаете

8425
7 интересни факта за Черно море, които може би не знаете
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Черно море, известно още като Евксинско море, е един от най-големите водни басейни и известно вътрешно море в света. То е популярно не само заради името си, но и поради няколко изненадващо необичайни характеристики. Дълго време то е било наричано негостоприемно море, а липсата на гостоприемство на този воден басейн се е дължала на множество корабокрушения. Древните мореплаватели са смятали Черно море за труден за навигация водоем, тъй като по бреговете му са живеели диви племена. Освен това аноксичният характер на черноморската вода, поради който процесът на разлагане е бавен в долните водни слоеве, също е довел до редица страховити слухове, които правят морето печално известно. С течение на времето обаче образът на Черно море като един от най-предизвикателните за навигация водни басейни се промени. Като дом на богата и красива колекция от флора, и фауна, и повече от десет малки острова, Черно море вече се е превърнало в една от най-популярните туристически дестинации в света. Ето 8 факта за Черно море, които може би не знаете:

Защо в Мъртво море няма живот?

1. Защо Черно море се нарича Черно море?

Един от най-хубавите и малко известни факти за Черно море е произходът на името му, който остава неясен. Съществуват различни теории за това как това море е започнало да се нарича именно с това име. Теориите сочат, че преди да бъде наречен Черно море, водният басейн е бил наричан ''негостоприемно море'', най-вече поради наличието на диви племена по бреговете му. През вековете различни нации са давали различни имена. Все пак това конкретно име е най-известното, като се смята, че е дадено от турците през Средновековието. Исторически документи сочат, че по време на периода на Османската империя Черно море е било наричано Karadeniz, което на турски означава "Черно море". Според една от теориите, бурите през зимата карат водата в Черно море да изглежда черна, което кара мореплавателите да го нарекат Черно море. Друга теория предполага, че предметите, които потъват във водата, след определен период от време се покриват с черна утайка. Откриването на такива предмети в морето може да е станало причина за неговото име. 

Има ли опасност Черно море да стане мъртво? Вече в него плават хладилници

2. Има ли живот в Черно море?

Един от най-интригуващите факти за Черно море е неговата аноксична вода. Точно така, във водата липсва кислород. Черно море е най-големият меромиктичен басейн, което означава, че движението на водата между долните и горните слоеве на морето е рядко срещано явление навсякъде по света. По този начин се получава значителна температурна разлика между тези слоеве, което прави долните слоеве напълно лишени от кислород и неактивни. В същото време Черно море получава сладка вода от своите реки и от валежите. Въпреки това Черно море обменя вода само със Средиземно море. Тъй като прехвърлянето се осъществява в Босфора и Дарданелите, вливането на гъста вода от Средиземно море става на дъното на басейна. За разлика от това, оттокът на повърхностните води на Черно море се случва близо до повърхността на басейна. Тъй като смесването между двата слоя вода в Черно море е плитко, морските организми не могат да оцелеят в аноксичната зона. Единствено богатите на кислород повърхностни води на Черно море поддържат морския живот.

Ето как изглежда Змийският остров днес (СНИМКИ)

3. Мястото на кацане на Ноевия ковчег?

Според редица морски геолози Черно море е било сладководно езеро преди около 7000 години, преди покачването на нивото на Средиземно море да предизвика навлизането на солена вода в езерото. В съответствие с тази теория мнозина твърдят, че така нареченият потоп, представлява катастрофалното наводнение, споменато в историята за Ноевия ковчег в Библията. Разказите твърдят, че ковчегът на Ной е спрял на склоновете на планината Арарат в Турция след края на потопа. От време на време морските археолози спорят в подкрепа и против тези твърдения. Поради липсата на достоверни научни доказателства обаче тази конкретна история на Черно море остава тема на дебат.

4. Какво е усещането при плуване в Черно море?

Нивото на водата в Черно море остава едно и също през цялото време поради липсата на приливи и отливи. По този начин нивото на водата в морето не се вълнува, което го прави спокойно, тихо и ведро на повърхността. Интересно е, че поради всички тези редки характеристики на водата в Черно море мнозина се чудят дали е възможно да се плува в морето. Плуването в Черно море е възможно при чиста сладководна повърхност, макар че то предлага различно преживяване от другите водни басейни. С неговите странни характеристики, включително високото ниво на минерали и сол, обикновено предметите са склонни да плуват във водата.

Защо Черно море се нарича черно?

5. Змийски острови?

Черно море е дом на много малки острови. Тези острови са около десет на брой и са фантастичен склад на фауна и флора, които правят това море още по-уникално. Тези острови, принадлежащи на страни като България, Украйна, Турция и Румъния, включват и Змийския остров, който се намира близо до делтата на Дунав. Остров Свети Тома в България също е печално известен с наличието на рибоядни сиви водни змии във водите на острова. Други забележителни острови в Черно море са Света Анастасия и Свети Кирик, които са в България, Березан и Гиресун в Турция, Джарилгач в Украйна и други. Най-важното е, че тези острови в Черно море са се превърнали в значими туристически атракции, които играят съществена роля в икономиката на държавите.

Защо Черно море се казва така?

6. Мъртвите лежат на дъното?

Това, което изглежда като интригуващ и почти страшен факт е, че се смята, че мъртвите продължават да съществуват във водите на Черно море. Останки от кораби и хора, както и други разлагащи се материали като въжета и дърво, все още могат да бъдат открити на морското дъно, стотици години след като са навлезли във водите на Черно море. Колкото и вълнуващо да звучи този факт, научното му обяснение е, че поради аноксичния характер на долните водни слоеве на това море процесът на разлагане е пренебрежимо бавен. За съжаление този феномен е довел до множество слухове за Черно море.

7. Любима дестинация за круизи?

Въпреки всички мистерии, свързани с Черно море, остава фактът, че този вътрешен воден басейн се оказва основна дестинация за почивка през цялата година. С високите си планини и красивите си брегове, страните по бреговете на Черно море са се превърнали в дом на любителите на морските спортове и пътешествия. В допълнение към красотата си, историческото и археологическото значение на Черно море също приветства много круизни кораби всяка година в региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези зодии удрят джакпота в края на май: Очакват ги големи финансови печалби

Доматеният сок - предимства и недостатъци за здравето

8 съвета как да ядем по-малко и да не гладуваме

Знаете ли колко е дълга река Дунав

Знаете ли колко е висока Статуята на свободата в Ню Йорк

Редно ли е да приключим любовна връзка по телефона?

Вредно ли е за здравето да направите косата си руса?

Знаете ли колко е висока Айфеловата кула

Какво не трябва да оставяте в колата през лятото?

Къде се намира най-високата столица в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com