7 от най-смъртоносните растения в света

4271
7 от най-смъртоносните растения в света
Снимка: iStock

Може да изглеждат достатъчно безобидни, но растенията могат да съдържат някои от най-смъртоносните познати отрови. От смъртта на Сократ от отровен бучиниш до случайното поглъщане на смъртоносен нощник от деца, отровните растения са били отговорни за човешките смъртни случаи през цялата история. Запознайте се с някои от най-скандалните растения и техните отрови в този зловещ списък.

Воден бучиниш (Cicuta maculata)

Тясно свързана с отровния бучиниш (растението, което е прочуто с убийството на Сократ), водният бучиниш е смятан за „най-силно токсичното растение в Северна Америка“. Голямо диво цвете от семейството на морковите, водният бучиниш прилича на дантелата на кралица Ан и понякога се бърка с ядлив пащърнак или целина. Водният бучиниш обаче се влива със смъртоносен цикутоксин, особено в корените си, и бързо ще генерира потенциално фатални симптоми при всеки, който няма късмета да го изяде. Болезнени конвулсии, коремни спазми, гадене и смърт са чести, а тези, които оцелеят, често са засегнати от амнезия или продължителни тремори.

Смъртоносна нощенка (Atropa belladonna)

Според легендата войниците на Макбет отровили нахлуващите датчани с вино, направено от сладкия плод на смъртоносната нощенка. Всъщност именно сладостта на горските плодове често примамва деца и неволни възрастни да консумират това смъртоносно растение. Произхождащ от гористи или пусти райони в централна и южна Евразия, смъртоносната нощенка има матови зелени листа и лъскави черни плодове с размерите на череши. Нощенката съдържа атропин и скополамин в стъблата, листата, плодовете и корените и причинява парализа на неволните мускули на тялото, включително сърцето. Дори физическият контакт с листата може да причини дразнене на кожата.

Незабавно изхвърлете тези растения от дома си, защото са ОПАСНИ

Бял змийски корен (Ageratina altissima)

Безобидно растение, бял змийски корен, е отговорно за смъртта на майката на Ейбрахам Линкълн, Нанси Ханкс. White snakeroot е северноамериканска билка с плоски върхове от малки бели цветя и съдържа токсичен алкохол, известен като трематол. За разлика от тези, които са умрели от директно поглъщане на смъртоносни растения, бедната Нанси Ханкс е била отровена, като просто е изпила млякото на крава, която е пасла растението. Всъщност както месото, така и млякото от отровен добитък могат да предадат токсина на хората. Симптомите на "отравяне с мляко" включват загуба на апетит, гадене, слабост, коремен дискомфорт, зачервен език, необичайна киселинност на кръвта и смърт. За щастие фермерите вече са наясно с тази животозастрашаваща опасност и полагат усилия да премахнат растението от пасищата за животни.

Рицин (Ricinus communis)

Широко разпространено като декоративно растение, рицинът е привлекателно растение, произхождащо от Африка. Макар че обработените семена са източник на рициново масло, те естествено съдържат отровата рицин и са смъртоносни в малки количества. Необходими са само едно или две семена, за да убият дете и до осем, за да убият възрастен. Рицинът действа чрез инхибиране на синтеза на протеини в клетките и може да причини тежко повръщане, диария, гърчове и дори смърт. Отровата е използвана през 1978 г. за убийството на Георги Марков, журналист, който говори срещу българското правителство, и е изпратена по пощата на няколко американски политици при неуспешни опити за тероризъм. Повечето смъртни случаи са резултат от случайно поглъщане от деца и домашни любимци.

Розариев грах (Abrus precatorius)

Наричани още еквирити боб, тези благочестиво наречени семена съдържат абрин, изключително смъртоносен протеин, инхибиращ рибозомите. Розариевият грах е роден в тропическите райони и често се използва в бижута и молитвени броеници. Докато семената не са отровни, ако са непокътнати, семената, които са надраскани, счупени или дъвкани, могат да бъдат смъртоносни. Необходими са само 3 микрограма абрин, за да убие възрастен човек, което е по-малко от количеството отрова в едно семе, и се казва, че много производители на бижута са се разболявали или умирали, след като случайно са убождали пръстите си, докато са работили със семената. Подобно на рицина, абринът предотвратява протеиновия синтез в клетките и може да причини органна недостатъчност в рамките на четири дни.

Тези стайни растения са опасни за деца, кучета и котки

Олеандър (Nerium oleander)

Описан от Плиний Стари в Древен Рим, олеандърът е красиво растение, известно със своите поразителни цветя. Въпреки че обикновено се отглежда като жив плет и декоративен, всички части на растението олеандър са смъртоносни и съдържат смъртоносни сърдечни гликозиди, известни като олеандрин и нериин. Ако се яде, олеандърът може да причини повръщане, диария, нестабилен пулс, гърчове, кома и смърт, а контактът с листата и сока е известенда бъде кожен дразнител за някои хора. Наистина, токсините в олеандъра са толкова силни, че хората се разболяват, след като ядат мед, направен от пчели, които посещават цветята! За щастие смъртните случаи от отравяне с олеандър са редки, тъй като растението е много горчиво и по този начин бързо възпира всеки, който взема проби от растителността.

Тютюн (Nicotiana tabacum)

Тютюнът е най-разпространеното търговско нехранително растение в света. Всички части на растението, особено листата му, съдържат токсичните алкалоиди никотин и анабазин и могат да бъдат фатални, ако се консумират. Въпреки определянето му като сърдечна отрова, никотинът от тютюна се консумира широко по света и е едновременно психоактивен и пристрастяващ. Употребата на тютюн причинява повече от 5 милиона смъртни случая годишно, което го прави може би най-смъртоносното растение в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com